NA24.no

Vill dollar-oppgang

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Dyrere ferie, dyrere iPod og økt fare for renteheving. Det er ikke bare, bare med sterkere dollar.

- Styrkingen av dollaren har skjedd langt raskere og mye kraftigere enn det jeg tror noen hadde forutsett, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets.

NA24 – din næringslivsavis

Dollarkursen har styrket seg kraftig i forhold til norske kroner på svært kort tid.

- I juli var kursen under fem kroner. Fredag formiddag lå dollarkursen på 5,75 kroner. Dette har skjedd veldig raskt, på under to måneder, fastslår Viland.

Dermed er dollaren på et nivå som man må over ett år tilbake for å finne.

Trygg havn
Analytikeren mener at selv om dårlige nyheter fortsetter å hagle fra USA, blir nå dollaren sett på som en litt trygg havn.

- Mye av det som har drevet dollaren sterkere er at man ser at problemene i USA sprer seg. Man frykter nå en global resesjon, og man frykter tilbakegang i eurosonen. Dermed ser plutselig dollaren litt mindre ille ut, påpeker Viland, som i tillegg mener at en del amerikanske investorer trekker seg ut av fremvoksende økonomier og tar med seg pengene hjem.

Viland får støtte makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets.

- Det er ingen nyhet at det går dårlig i USA, men det er en nyhet at det fra i sommer har gått dårlig i eurosonen. Når dollaren nå stiger, er det ikke fordi det går bra i USA, men fordi det begynner å gå dårlig i Europa. Jeg tror ikke valutaaktørene er veldig forelsket i dollaren, men de er blitt mindre forelsket i euroen. De selger mer euro enn dollar, slik at kursen går ned, sier Syed.

Oljeprisfallet
Makroøkonomen mener også at det kraftige oljeprisfallet har bidratt til å sende dollaren oppover.

- Det ser du av at oljen først begynte å falle fra toppen i juli. Så tok det 10-15 dager før dollaren begynte å styrke seg. Tidligere har den høye oljeprisen svekket dollaren, nå går kausaliteten andre veien, mener Syed.

Der er ikke Viland enig, og mener sammenhengen mellom dollar og oljepris mest blir å snakke som høna eller egget.

Begge er derimot enige i at det kraftige oljeprisfallet fører ti lat utlendingene vil ut av Oslo Børs, og det sender kronekursen nedover. I urolige tider blir også den eksotiske valutaen norske kroner sett på som for utrygg for utenlandske investorer, og utlendingene selger seg derfor ut.

Enorme valutakjøp
- I tillegg har Norges Bank handlet norske kroner for 1,5 milliarder kroner hver dag den siste tiden på grunn av oljefondet. Det er klart at dette påvirker kronekursen, sier Viland.

- Norges Banks valutakjøp har vært ganske enorme i september, supplerer Syed.

Svakere krone er godt nytt for norske eksportbedrifter. Ifølge Hydros egne beregninger gjør en endring på en krone i dollarkursen at inntektene øker med 3,8 milliarder kroner.

- Men så enkelt er det likevel ikke. Råvareprisene har en tendens til å følge dollarkursen oppover. I tillegg har aluminiumsprisen falt betydelig, så regnestykket blir ikke like pent for Hydro, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til NA24.

Hydro kan smile
Bakken er likevel ikke i tvil om at norske eksportbedrifter nyter godt av høyere dollarkurs.

- Det gjelder Hydro, men veldig mange selskaper har inntektene i dollar, særlig de oljerelaterte selskapene, påpeker Bakken.

For norske låntakere er det derimot ikke like bra med en svekket krone. Dette fører til at importvarer blir dyrere, og dermed at inflasjonen øker.

- Økt inflasjon er ikke det vi trenger nå med tanke på renten. Svekket krone har en tosidet virkning. Det er bra for realøkonomien, men på den andre siden øker det inflasjonen, hvilket ikke er bra. Begge tilfeller øker sannsynligheten for renteheving i oktober, mener Syed.

Dyrere ferier
Det er heller ingen trøst å finne for turister.

- Det har blitt mye dyrere å feriere i USA. I sommer fikk du en dollar for fem kroner. I dag må du betale nesten seks kroner, påpeker Viland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere