*Nettavisen* Økonomi.

Vill vest på Bygdøy

Illsinte båtfolk havnet nesten i slåsskamp etter at staten brøt seg inn.

10.01.08 12:21

Rett før jul kom det nærmest til håndgemeng mellom båtfolket og staten da staten forsøkte å fjerne en bro, kutte strømmen og bryte seg inn i en truck.

NA24 - din næringslivsavis

Krangelen mellom båtfolket ved Bygdøy Sjøbad og staten tilspisset seg rett før jul. 18. desember rykket Statsbygg ut på området.

- Staten benyttet stillheten og den fraværende interessen fra media og gikk til aksjon på Bygdøy Sjøbad, forteller Tor Eggesvik, styreleder i Sjøsenteret Killingen AS til NA24.

Trass i minus åtte grader og stillhet fra media var det full aktivitet ved sjøsenteret.

Anmeldt
- Statsbygg hadde engasjert NCC til å fjerne bryggen og en truck på parkeringsplassen. Samtidig gikk de løs på strømskapet og en fra NCC gjorde innbrudd i en truck. Vi har anmeldt dem til politiet for innbrudd og forsøk på tyveri, sier Eggesvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Som om ikke det skulle være nok måtte Statsbygg gjøre full retur senere på dagen, etter at Eggesvik, som også er advokat, sørget for en rettslig midlertidig utsettelse og minnet om at Hafslund er tvunget til å levere strøm.

- Senere på dagen måtte de sette bryggen på plass og koble strømmen til igjen. Statsbygg dummet seg ut. De fikk både midlertidig forføyning og politianmeldelse mot seg denne dagen, sier Eggesvik.

- Strammet til
Krangelen mellom staten og båtfolket har pågått siden villaen til Svein Erik Bakke ble solgt og staten bestemte seg for å bruke pengene til å lage strender for allmennheten. Men 18. desember tok krangelen en ny vending.

- Det strammet seg veldig til, mens man var i ferd med å forhandle. AS Killingen ser det som et mulig problem å åpne broen for allmennheten. Det kan komme klientell ut der nattetid. Vi stiller krav om låste dører på natten og stengt om vinteren fordi vi frykter hærverk i tomme sommerhus. Det er en rekke ting som må forhandles. Det har staten avbrutt, sier Eggesvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styreleder i Killingen båtforening, Arne Johan Vagle, sendte et illsint nyttårsbrev til medlemmene der han oppfordret medlemmene til å ta bladet fra munnen overfor fornyingsminister Heidi Grande-Røys (SV) og Statsbygg. Båtforeningen hevder at de 400 båtplassene er truet.

- Frustrert
- Jeg vil presisere at vi som båteiere ikke er juridisk part i saken. Vi er tilskuere og skattebetalere som staten ikke ønsker å lytte til. Selv om Heidi Grande-Røys snakker varmt om å lytte til medmennesker. Vi har forsøkt å være nøkterne. Jeg uttaler med som frustrert båteier og representant for 400 båteiere. Ingen av båteierne har noe imot at det lages en strand i dette området. Staten bruker masse midler på å gjøre det vakkert i bukten, men vi mener at båtliv og badeliv bør leve sammen i skjønn forening, sier Vagle til NA24.

Det nærmer seg årsmøte i Killingen båtforening. 3. januar ble det sendt invitasjon til fornyingsminister Heidi Grande-Røys med anmodning om å delta på årsmøtet til båtforeningen som huser 400 til dels pengesterke medlemmer.

- Det er alltid hyggelig å bli invitert. Vi må komme tilbake til invitasjonen når brevet er behandlet. Det tar gjerne noen dager før man mottar svar på en henvendelse til en statsråd, sier politisk rådgiver Jørund Leknes (SV) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til NA24.

Statens eiendom
Leknes har liten forståelse for båtfolkets frustrasjon.

- Bakgrunnen er at staten eier grunnen på landsiden. Utenfor er det en privat øy. Tidligere har Sjøsenteret Killingen hatt leieavtale, som løp ut i april. Staten har ikke hatt noe ønske om fornying av denne. Vi forventer at alle etterlatenskaper etter leietaker fjernes når leieavtalen går ut. Vi har vist forståelse for at dette ikke skjedde midt i båtsesongen i april og mai og mener tvert imot at vi har strukket oss langt, vi har ventet et halvt år, faktisk. Siste frist for å fjerne etterlatenskaper på statens grunn var i november. Så da det ikke skjedde, leide Statsbygg NCC til å til å fjerne dette, sier politisk rådgiver Jørund Leknes (SV) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til NA24.

Det er den private øya som heter Killingen. Den kommer man i dag til ved hjelp av den broen som Statsbygg forsøkte å fjerne 18. desember.

- Vi har tilbudt et brufeste og påkostning av flytting. Men vi har satt som krav at brua skal være åpen for allmennheten. Det tilbudet står fortsatt ved lag. Det viktige for oss er at vi får til et flott strandområde for allmennheten, sier Leknes.

- Strandperle
Og det er dette kravet om åpen tilgang som verken AS Killingen eller Sjøsenteret Killingen vil godta, og som har fått båtforeningen til å steile.

- Her er det helt klart plass til alle. Jeg har problemer med å forstå at de 400 båtplassen på Killingen ikke skal kunne drives videre. Og hvis Sjøsenteret Killingen finner ut at de ikke kan drive på dette grunnlaget, så tror jeg det er flere som vil ta over driften. Vi har vært tydelige på at de skal være mulig å drive videre båtplass der. Vi har ingen forståelse for at dette skal føre til én båtplass mindre, sier Leknes.

For staten ses stranden som et tilbud til oslobeboere som ligger som sild i tønne på Huk om sommeren.

- For oss er dette et område som har vært en strandperle før og det skal det bli igjen. Det er ikke uten grunn at det heter Bygdøy Sjøbad, selv om det ikke ser slik ut i dag, men forhåpentligvis gjør det det til sommeren, sier Leknes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.