Ville gi vekk pengene

Foto: Stian Lysberg Solum

Røkke vil gi vekk formuen, men er litt usikker etter alt bråket.

22.04.09 18:08

Finansavisen kunne melde onsdag at Kjell Inge Røkke skulle starte en AP-stiftelse. Under en famøs pressekonferanse, som i skrivende stund har vart i halvannen time, bekreftet Røkke at han vil starte en allmennyttig stiftelse.

Se hele pressekonferansen her

- Jeg tok det jævlig personlig, sa Røkke om oppslaget i Finansavisen. Han peker også på at han kommenterte stiftelsen fordi saken sto omtalt i avisene.

- De siste femten årene har jeg vært bevist på at jeg skal daue engang, sa Røkke som pekte på at han tidligere har sagt at han ikke kanskje juridisk eier sine milliarder, men at de ikke er hans. Planen til Røkke var å gi fra seg 1 million kroner hver eneste arbeidsdag fra han var femti år gammel.

– Aksjene jeg eier i Aker er i mine øyne samfunnskapital, sa Røkke som pekte på at utbyttene fra selskapet Aker ASA gir han og hans familie tilgang til mer penger enn det de har brukt for.

Røkke sa at planen var å gi over 80 prosent av formuen sin over til stiftelsen på sin femti-års dag i fjor høst. Men de skattemessige sidene ved det er enda ikke avklart. Røkke la ikke skjul på at han ikke er interessert i å gi fra seg 80 prosent av sine verdier og bli sittende igjen med en skatteregning på over 2 milliarder kroner.

- Hvis svaret er at jeg må ta opp et lån på et par milliarder kroner for å gi fra meg 80 prosent av verdiene så tror jeg det svaret er gitt ja, sa Røkke.

- Jeg har ikke bedt om noen Rex Røkke (lovendring, red. anm), men en bindende uttalelse fra skattemyndighetene, sa Røkke som kunne røpe at han ikke har fått et fullverdig svar ennå men han røper at de har fått et delvis svar som ikke er positivt.

- Jeg vet ikke hvilke svar vi får av skattedirektoratet en gang, sa Røkke under pressekonferansen.

Men hva skal pengene gå til? Røkke kan røpe at han har sett til stiftelser i USA.

- Hvem vil jeg hjelpe? Det er de som sitter øverst ved bordet intellektuelt men nederst på bordet økonomisk. Mitt mål var at femti stykker som var utvalgt i kombinasjon av det private og offentlige kunne få sin utdannelse betalt, sa Røkke.

Men krigen mot regjeringen har satt sine spor.

- Jeg er ikke like giret akkurat nå. Men å hjelpe mennesker, den motivasjonen er like sterk som den alltid har vært, sa Røkke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.