NA24.no

(Nexus)

Ville presse FPSO-selskapene

Sist oppdatert:
Oljeselskapene har skjøvet på sine FPSO-prosjekter og kan begynne å presse pris.

OSLO KONSERTHUS (NA24): Markedet for flytende produksjonsenheter for olje og gass (FPSO, Floating Production Storage Offloading) har vært fullstendig dødt de siste seks månedene. Det kom frem under en presentasjon sjeføkonom Nicolai Hansteen i meglerhuset Lorentzen & Stemoco holdt på Marine Moneys Ship & Offshore Finance Forum torsdag i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Hansteen har noen av oljeselskapene bevisst utsatt FPSO-prosjekter for så å kunne plukke de beste enhetene billigere fremover. Det er en rekke nye FPSO’er under bygging og konvertering verden over.

Borparten av disse er bygget på spekulasjon og står uten kontrakt når de kommer av slippen fra verftet. Kun 20 prosent av FPSO’ene som er planlagt levert frem til 2013 har kontrakter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kontraktene vil ifølge Hansteen komme, men en større aktivitetsøkning er først ventet i 2011, men allerede neste år kan 15-20 prosjekter komme ut i markedet på anbud.

Hansteen tror også at flere av de eldre FPSO’ene vil bli skrapet etter hvert som de kommer av eksisterende kontrakter, noe som vil bedre balansen i dette markedet. Omkring 40 prosent av den eksisterende flåten er basert på enheter som er over 30 år gamle.

FPSO’er er ofte basert på gamle supertankere som er solgt til konvertering i stedet for å bli hugget opp. Når de siste supertankerne med enkle skrog etter planen skal fases ut i 2010, forventer Hansteen at en del vil bli plukket opp som konverteringskandidater

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere