NA24.no

Ville selge verdensberømt bygning

(AFP/Montasje)
Sist oppdatert:
Spektakulært svindelforsøk vekker oppsikt.

Svindlere har i alle år fascinert oss mennesker og flere har blitt udødeliggjort gjennom film, bøker, musikk og skuespill.

I England har en rettssak mot tre menn nå startet. Historien er som skapt for en manusidé.

På billigsalg
Svindlerne skal nemlig ha forsøkt å selge Ritz Hotel i London for 250 millioner pund, vel 2,4 milliarder kroner, ifølge britiske medier.

Det var i perioden januar 2006 og mars 2007 at lastebilsjåføren Anthony Lee, advokaten Conn Farrell og pensjonisten Patrick Dolan skal ha forsøkt å selge det verdensberømte hotellet. Kjøperne de hadde funnet frem til var entreprenøren Terence Collins og den nederlandske investoren Marcel Boerkhoorn.

Colling og Boerkhoorn skal ha sett for seg et skikkelig kupp, ettersom to av de tiltalte skal ha fortklart at de var i posisjon til å selge det eksklusive femstjerners hotellet. Alle de tre tiltalte nekter for å ha forsøkt å svindle til seg milliardsummen.

De egentlige eierne av luksushotellet er de styrtrike tvillingbrødrene Sir Frederick Barclay og Sir David Barclay. Begge har blitt kalt inn som vitner i saken, som er ventet å vare i fire uker.

Det å selge bygninger, som man ikke eier, er en velkjent svindelmetode.

Noe av det samme er Christer Tromsdal tiltalt for her hjemme.

Les mer: Tromsdal tiltales for bedrageri

Solgte Eiffeltårnet
En mer obskur historie i denne sjangeren av svindler sto mannen med det optimistiske navnet Victor Lustig for. Han klarte i sin tid å rundlure skraphandlere så det sang.

Han presterte å selge Eiffeltårnet. Ikke bare én, men hele to ganger bet skraphandlere på historien hans om at regjeringen ikke hadde råd til å vedlikeholde bygget. Lustig klarte også å slippe unna arresten selv om bløffen var av den grove sorten.

En annen som fikk pengene til å rulle inn var Gregor MacGregor. Da han returnerte fra Latin-Amerika til London i 1820 hevdet han at han var blitt utnevnt til prins i det oppdiktede landet Poyais, som var rikt på naturressurser. Men «landet» trengte investeringer og han fikk dermed lurt investorer til å åpne lommebøkene.

På slutten av 1800-tallet stakk James Addison Reavis av med et bytte man sjelden ser. Han stjal rett og slett en stor del av staten Arizona, og i avisene ble det opplyst at innbyggerne måtte betale skatt til «Arizonas baron».

Les mer: Svindler solgte Eiffeltårnet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere