Ville spare 2000 kroner - måtte ut med 400.000

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Skulle spare på ektepakt, men sluttregningen kom på 800.000. Slik unngår du å havne i samme situasjon.

13.03.12 21:32

Ruth Marie holdt på å gå overende økonomisk. Og alt skyldes rot med et papir som skulle regulere økonomien mellom henne og hennes nybakte ektemann.

Ektepakten, som de to satt opp selv uten advokathjelp, var uklar på flere punkter. Det førte til tre og et halvt års kamp i rettsapparatet og en samlet sluttregning i form av saksomkostninger på cirka 400.000 kroner hver.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Gikk til Høyesterett
Ruth Marie tapte rettssaken både i tingretten og i lagmannsretten. Saken gikk til Høyesterett som nylig ga henne medhold på alle punkter. Hun beholder boligen som hun hele tiden har ment har vært sin. Egne saksomkostninger gjennom tre rettsinstanser på nesten 400.000 kroner må hun imidlertid dekke selv. Den tidligere ektemannen må ut med noenlunde samme beløp.

- Det startet høsten 2008 da det kom til et overraskende brudd mellom ektemannen og meg, forteller Ruth Marie til NA24. Før paret giftet seg hadde hun kjøpt en leilighet i Stavanger.

Partene flyttet inn i leiligheten, og den var deres felles bolig i de vel fjorten årene ekteskapet varte fra 1994 til 2008.

Laget ektepakt uten advokathjelp
- Han hadde en anstrengt økonomi og stor kreditorpågang ved ekteskapsinngåelsen, og det var noe av bakgrunnen for at vi opprettet en ektepakt der mitt hovedmål var å sikre meg at jeg beholdt boligen som jeg tok med meg inn i ekteskapet, sier Ruth Marie. Hun hadde tidligere opplevd å måtte selge en stor enebolig etter at bankenes boliglånsrenter nådde skyhøye nivåer etter jappetiden.

Følgelig ble det avtalt i ektepakten at boligen og innbo hun brakte inn i ekteskapet skulle være hennes særeie. Ektepakten ble sendt til tinglysing i Løsøreregisteret, men kom i retur uten tinglysing på grunn av mangler og uklarheter ved avkryssingen i ektepaktsskjemaet. Dette gjaldt en testamentdel skrevet på samme dokument.

Mannen krevde halvparten av boligen
Av forskjellige grunner gjorde ikke paret noe mer med dette og ektepakten ble arkivert, gjemt og glemt. Da skilsmissen var et faktum mente eksmannen at ektepakten var ugyldig på grunn av flere formalfeil og han krevde halvparten av verdien av boligen.

- Jeg bestred dette på det sterkeste og fikk sjokk da jeg tapte rettssakene i ting- og lagmanssretten, sier Ruth Marie.

Hun ga seg ikke og fikk med god advokathjelp saken inn for Høyesterett.

- Jeg vil rette en spesiell takk til advokatene Sven Ivar Sanstøl, Brit Hørgård Tilseth og Birgitte Eknes, sier Ruth Marie.

Godkjente den private ektepakten
I dommen som falt tirsdag 6. mars skriver Høyesterett blant annet:

"...de to dokumentene var satt opp uten hjelp av advokat og var til dels uklare. Høyesterett fant imidlertid at det ikke var tvilsomt at det i utgangspunktet var inngått en gyldig ektepakt om at leiligheten skulle være hennes særeie, og at det ikke var slike uklarheter i avtalen at den måtte settes til side..."

Ruth Marie er ubeskrivelig lettet.

- Hodet mitt har ikke landet ennå. Hele prosessen har vært en stor påkjenning og gitt meg posttraumatisk stress lidelse, sier hun til NA24.

- Hva er lærdommen av denne saken?

- Det er en viktig lærdom for alle samboere og ektepar i Norge. Bruk det lille det koster, mellom tre og fem tusen kroner, på juridisk hjelp til å sette opp en korrekt samboerkontrakt eller ektepakt. Hadde vi gjort det hadde vi spart oss for et tre og et halt år langt psykisk og økonomisk mareritt, understreker Ruth Marie.

Skriver bok om marerittet
Hun er nå i gang med å skrive bok om det hun har vært gjennom.

- Jeg har mye jeg vil ut med om norsk rettsvesen, avslutter hun overfor NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.