*Nettavisen* Økonomi.

Ville sparke pilot for 6.000 kroner. Nå får han nesten 700.000 kroner i erstatning

FÅR JOBBEN TILBAKE: Den 53 år gamle piloten ble sagt opp ugyldig, er dommen fra Nord-Troms tingrett. Foto: Stian Eliassen

- David har vunnet mot Goliat, sier eks-piloten (53).

20.06.14 15:30

Det har Nord-Troms tingrett bestemt, i dommen som Nord24 har fått tilgang til.

Dommen er soleklar: Avskjedigelsen av den 53 år gamle piloten er ugyldig. Selskapet må gi den 53 år gamle piloten jobben tilbake. Han skal også tilkjennes 687.000 kroner i erstatning.

I tillegg dømmes Widerøe til å dekke pilotens saksomkostninger, som beløper seg til 235.000 kroner.

En kamp mot Goliat

Den 53 år gamle mannen sier fredag ettermiddag at han er svært tilfreds med dommen.

- David har vunnet mot en kamp mot Goliat, slår han fast, før han legger til:

- Nå håper jeg Widerøes flyveselsdkap aksepterer arbeidsrettens dom og at dette vil medføre en oppgradering av personalpolitikken i Widerøes flyselskap, sier han.

Han legger til at for ham har ikke rettssaken vært en personlig sak, men også en viktig prisippiell sak.

Nordlys skrev i slutten av mai at kjendispilot Ola «OK» Giæver sa opp jobben sin i protest mot Widerøes opptreden i saken.

Strid om 6314 kroner

Widerøe mente at 53-åringen hadde misbrukt et kredittkort utstedt av bedriften for 6314 kroner til private utgifter.

Piloten bestred imidlertid dette, og forklarte at pengene er gått til taxiturer og hotellovernattinger i forbindelse med jobb, da saken gikk for tingretten i mai.

- Jeg er en ganske sterk person og har taklet det, men det er ikke noe hyggelig når noen spør hvorfor du ikke er på jobb og du må svare at du er oppsagt, uttalte han den gang.

- Ikke underslag

Nord-Troms tingrett skriver i dommen at kortbruken trolig ligger utenfor det piloten hadde krav på, sett i forhold til Widerøes interne reglement og arbeidsavtaler.

- Retten finner det imidlertid mer sannsynlig at dette skyldes manglende rydigghet og uriktig forståelse av rettigheter, enn at han har brukt kortet bevisst urettmessig, skriver dommerne.

- Det er kritikkverdig, men ikke underslag, konkluderer retten.

Piloten forklarte i tingretten at problemene startet i september i fjor, da flyet han førte opplevde en «birdstrike» med ei rype.

Oppringt av vakt

Han meldte fra, men fortsatte flyturen til Hammerfest. Der inspiserte han flyet, uten å oppdage noen synlige skader.

- Plutselig blir jeg oppringt av operativ vakt i Widerøe i Bodø som lurer på hva jeg gjør i Hammerfest. Vedkommende har fått en rapport om at jeg har fortsatt flygingen til tross for en «birdstrike», sier 53-åringen.

Tingretten er av en oppfatning av at Widerøe har hatt som formål å bringe ansettelsesforholdet til opphør det angivelige rypetreffet.

- Ledelsens videre undersøkelser, bevisbedømmelse og vurderinger bærer preg av dette. At ledelsen ut fra sin bevisbedømmelse mistet tilliten til piloten, fritar ikke Widerøe fra forpliktelser til å følge ham opp slik man ville gjort med enhver annen flyver, skriver tingretten i den knusende dommen.

Les flere saker fra Nord24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.