*Nettavisen* Økonomi.

Ville utslag på børsene

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Det svinger mildt sagt friskt på verdens børser, denne måneden.

29.10.08 06:24

Oktober måned er i ferd med å løpe ut, og investorene kan se tilbake på noen helt vanvittige markedssvinger.

NA24 - din næringslivsavis

Børsene verden over har hatt grusomme fall. Rekordstore børsfall har kommet på løpende bånd, flere av Oslo Børs sine ti verste dager noensinne kan nå tilskrives oktober 2008.

Finanskrisen
Konsekvensene av finanskrisen har blitt så tydelige at alle kan dem. Verden over synker tilliten blant forbrukere og selskaper må si opp arbeidere.

Særlig hardt har det godt utover finansselskapene. Etter at Lehman Brothers gikk konkurs i måned, mens tungvektere som AIG og JPMorgan Chase unngikk samme skjebne med en hårsbredd, har tilliten til bankene nådd bunnivåer.

Bankkonkursene inntar Europa
Denne måneden har vært preget av at bankkollapsene for alvor nådde Europa, med Island som kremeksempelet. Selv her i Norge har det gått spekulasjoner om konkurser i finanskjemper som DnB Nor og Storebrand.

Mens man tidligere måtte ha en stor eksponering mot råtne boliglån i USA for at folk skulle frykte bankkollaps, har tilsynelatende det miste tegn på fare vært nok til at det nærmest slås full alarm. Mange tror at spekulanter, særlig hedgefond, har vært inne i bilde for å utnytte det skrekkslagne markedet til å fremkalle konkurser, og shortsalgsforbud på finansaksjer ble innført i de fleste land for å demme opp for dette.

Les mer: Dette er finanskrisen

Mandag endte S&P 500-indeksen på 848,92 poeng, hvilket innebar en nedgang på hele 27,22 bare denne måneden, og grusomme 57,42 prosent siden nyttår.

Historisk billig
Så langt nede hadde ikke indeksen vært siden mars 2003, på bunnen av nedturen etter IT-boblen sprakk. Om man målte aksjeprisen i forhold til inntjening var den faktisk den laveste på minst 23 år, med selskapene priset til 10,7 ganger årsresultatet, i gjennomsnitt.

Det var dette prisingsforholdet som omsider lokket investorene tilbake, tirsdag. For første gang på lenge formelig sloss investorene om å få tak i aksjer, og utvilsomt var det også mange shortselgere som ble tvunget til å dekke inn sine posisjoner.

De tre toneangivende indeksene steg alle rundt 10 prosent, og Dow Jones Industrial-indeksen hadde sin nest beste dag noensinne, målt i poengendring.

Les mer: Historisk børsfest

S&P 500 steg på sin side 10,79 prosent, men selv med denne kanonoppturen er indeksen altså ned rundt 20 prosent bare denne måneden.

Ligger an til kjemperally
Denne onsdagen vil vi etter alle solemerker se et kjemperally på Oslo Børs også. I hvert fall til det blir klart om USA-børsene klarer å holde på oppgangen, eller om de har tenkt seg tilbake mot start igjen.

Tirsdagens sluttnotering på Oslo Børs var på 213,96 poeng, 32,80 prosent ned fra slutten av september, så oppsidepotensialet er utvilsomt stort.

Alles øyne på renten
Hvordan utviklingen i USA går denne onsdagen vil trolig ha mye å gjøre med hva den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, beslutter å gjøre med styringsrenten.

Bloomberg har gjennomført en undersøkelse, for å finne ut hva økonomene tror om rentedommen. 63 av de 64 spurte trodde på et kutt på 50 basispunkter, mens sistemann så for seg et 75 basispunkts kutt.

Tror på storkutt
Markedet ser tilsynelatende ut til tro at sjansen for et så kraftig kutt, som ville fått den amerikanske styringsrenten helt ned i 0,75 prosent, er betraktelig større. Rentederivatene tilsier hele 40 prosent sjanse for et kutt på 75 basispunkter, mens et kutt på 50 basispunkter regnes som mer eller mindre garantert.

Det er ikke dermed sagt at markedet vil falle om styringsrenten «kun» kuttes til 1,00 prosent, men noe mindre enn dette vil etter all sannsynlighet skape et sterkt børsras.

Sentralbanken begynte rentemøtet tirsdag, og avgjørelsen ventes å komme 19.15 norsk tid, onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.