NA24.no

Vimpelcom-høringen utsatt et halvt år


Telenor er en av de største eierne i det korrupsjonsmistenkte russiske teleselskapet Vimpelcom.
Telenor er en av de største eierne i det korrupsjonsmistenkte russiske teleselskapet Vimpelcom. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kontrollkomiteen på Stortinget har bestemt at Vimpelcom-høringen er utsatt i seks måneder.

Det var Riksadvokaten som ba om et halvt års utsettelse av høringen fordi Økokrim frykter at den kan skade etterforskningen.

Kontrollkomiteen i Stortinget var innkalt til et ekstraordinært møte klokken 15 i dag for å diskutere hvordan de skal håndtere Riksadvokatens forespørsel.

- Kan skade etterforskningen
Økokrim-sjef Trond Eirik Scheas begrunnelse for ønsket om utsettelse var at han «etter det beste faglige skjønn» frykter at en åpen høring i Stortingets kontrollkomité «kan skade den pågående etterforskningen», heter det i brevet fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Han understreket at det var fullt og helt opp til komiteen å velge om høringen skulle bli gjennomført som planlagt 16. desember.

Både nåværende og tidligere ledere i Telenor, samt tre næringsministre, er blant toppene som er kalt inn.

Korrupsjonsmistanker

Vimpelcom etterforskes av både amerikanske og nederlandske myndigheter for overføringer på til sammen 700 millioner kroner til postkasseselskapet Takilant. Selskapet eies av venninnen til den ukrainske presidentdatteren Gulnara Karimova, og det er mistanke om at utbetalingene var godtgjørelse for telelisenser i Usbekistan.

Sigve Brekke har vært konsernsjef i Telenor siden august. Han erstattet Jon Fredrik Baksaas, som senere har innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom under stortingshøringen i januar i år.

I november ble det kjent at Telenor tar finansdirektøren og juridisk direktør ut av stillingene mens konsernet gransker Vimpelcom-saken. Også to tidligere styremedlemmer i det russiske konsernet ble fristilt.

(NTB/Nettavisen).

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere