*Nettavisen* Økonomi.

Vimpelcom-saken: - Sjokkert over John Fredriksen

Skipsreder John Fredriksen hentet inn Jo Lunder som konsernsjef for Fredriksen-gruppen etter at telekomtoppen trakk seg som Vimpelcom-sjef tidligere i år. Fredag morgen ble det kjent at Lunder er blitt permittert grunnet korrupsjonssiktelsen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- John Fredriksen opptrer som en pusling uten baller.

06.11.15 17:35

PR-rådgiver mener John Fredriksen gir korrupsjonssiktede Jo Lunder en tilleggsstraff ved å permittere ham fra stillingen som konsernsjef.

Torsdag ble det kjent at tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder (54) er siktet for korrupsjon i forbindelse med det russiske telekomselskapets virksomhet i Usbekistan.

Fredag morgen kom nyheten om at Lunder er blitt permittert som konsernsjef i Fredriksen-gruppen, en stilling han har hatt siden mai i år.

Kritisk til permitteringen
PR-rådgiver Haakon B. Schrøder er overrasket over at John Fredriksen valgte en så drastisk løsning.

- Fredriksen er ikke akkurat kjent som en som dyrker føre-var-prinsippet, og nå fremstår han som i beste fall en situasjonsbestemt moralist som har behov for å ta avstand fra en av sine nærmeste medarbeidere. Det mest dramatiske i dag er at en slugger som John Fredriksen oppfører seg som en pusling, sier Schrøder til Nettavisen.

Han påpeker at permitteringen av Lunder kommuniseres i en tid da det meste i korrupsjonssaken er uavklart.

Les mer om Lunder:
Jo Lunder: Lyn-kapteinen som ble telekom-wonderboy

- Fredriksen kunne håndtert dette mer elegant og fair ved å henvise til at etterforskningen er i en innledende fase.

- Det å nevne at Lunder er permittert når han sitter i fengsel, blir en unødvendig tilleggsstraff. Han er altså naturlig avskåret fra å komme i en dialog med sin arbeidsgiver. Jeg har alltid vært en fan av John Fredriksen, men i dette tilfellet opptrer han balleløs. Jeg savner rett og slett den gode, gamle krigeren John Fredriksen, tordner Schrøder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jo Lunder ble hentet inn som konsernsjef i Fredriksen-gruppen til tross for at han hadde hatt flere fremtredende stillinger i Vimpelcom, et selskap som er under etterforskning for korrupsjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)


Hadde full tillit til Lunder
Ifølge Dagens Næringsliv brukte Fredriksen eksterne rådgivere i forbindelse med ansettelsen av Lunder tidligere i år. På det tidspunktet var allerede korrupsjonsmistankene mot Vimpelcom kjent.

I et intervju med DN i mai fortale Fredriksen at han hadde snakket grundig med Lunder om korrupsjonsmistankene.

- Jeg har full tillit til Lunder og hans integritet. Han er helt klar på at han har nulltoleranse for korrupsjon. Lunder er også klar på at ledere har et stort ansvar for å bekjempe korrupsjon. Det er viktig å bygge riktige systemer, prosedyrer og kulturer, sa Fredriksen i intervjuet.

- Bedre omdømme av å vise støtte
Haakon B. Schrøder stiller seg undrende til Fredriksens uttalelser om tilliten til Lunder i lys av dagens permittering.

- I den grad Lunder trodde han hadde fått en arbeidsgiver som støttet ham og viste en viss form for medmenneskelighet, ser vi nå en arbeidsgiver - selveste John Fredriksten - som løper av gårde med halen mellom beina. Nå mangler det bare at Fredriksen prøver å bortforklare ansettelsen, sier Schrøder.

- Omdømmemessig hadde Fredriksen stått seg på å vise støtte. Akkurat nå er jeg sammen med fire andre PR-rådgivere, og vi er alle sjokkert over den nye utgaven av John Fredriksen, avslutter Schrøder.

- Fokuset er på Vimpelcom
Christian Sinding, omdømmeekspert og administrerende direktør i Brand Consulting, tror ikke Fredriksen bekymrer seg nevneverdig om det omdømmemessige ved at konsernsjefen hans er siktet for korrupsjon.

- Fokuset er på Jo Lunders tid i Telenor og Vimpelcom, ikke hans nåværende i Fredriksen-gruppen. Jeg tror ikke Fredriksen tar dette tungt, han er for tøff for det, sier Sinding til Nettavisen.

Han tror ikke saken har noe å si for Fredriksens omdømme, men for Lunders videre karriere er pågripelsen meget alvorlig – selv om han ikke skulle bli funnet skylding.

Nettavisen har ikke lyktes i å innhente kommentarer fra John Fredriksen eller noen av hans rådgivere.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.