*Nettavisen* Økonomi.

Vimpelcom-saken: Lunder løslates

Advokat Cato Schiøtz forsvarer korrupsjonssiktede Jo Lunder. Foto: Paul Weaver / Nettavsisen

Korrupsjonssiktede Jo Lunder slipper varetekt etter at også Borgarting lagmannsrett har kommet fram til at den tidligere Vimpelcom-sjefen skal løslates. Økokrim anker ikke avgjørelsen.

10.11.15 22:02

– Lagmannsretten slår fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham. Det betyr at det ikke er holdepunkter for at han forsto, burde ha forstått, eller lukket øynene for det aktuelle forholdet, sier Lunders advokat Cato Schiøtz til Dagbladet.

Påtalemyndigheten begjærte sist fredag Lunder varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, men fikk ikke medhold av Oslo tingrett, som under tvil mente Lunder skal løslates.

Økokrim anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett som tirsdag kom fram til samme konklusjon som tingretten. Også lagmannsrettens flertall har under tvil kommet til at anken forkastes.

I en pressemelding melder Økokrim at de ikke anker avgjørelsen, og Jo Lunder blir dermed løslatt tirsdag kveld.

Postkasseselskap
Lunder ble pågrepet av Økokrim på Gardermoen sist onsdag og er siktet for korrupsjon mens han var sjef for den internasjonale mobiloperatøren. Helt konkret er han siktet for en utbetaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til en konto i Sveits, som tilhører det usbekiske selskapet Takilant. Utbetalingen skjedde i 2011, to måneder etter at Lunder tiltrådte som sjef i selskapet.

Takilant er et såkalt postkasseselskap, som i realiteten skal være eid av presidentdatteren i Usbekistan, Gulnara Karimova.

Det er på det rene at Lunder samtykket i at selskapet utbetalte beløpet som siktelsen omfatter, men det sentrale spørsmålet er om han på dette tidspunktet visste at pengene sannsynligvis var bestikkelser til presidentdatteren, fastslo Oslo tingrett forrige uke.

– Det er veldig mye som tyder på at det var korrupsjon. Det viktige er at dét er det noen andre i selskapet som har hatt ansvaret for. Jo Lunder sitter på toppen, han kan ikke følge alle transaksjoner, sa Schiøtz sist fredag.

Fikk råd
Ifølge Dagens Næringsliv kan Lunder bli reddet av at han ba eksterne rådgiver gjennomgå avtalen med Takilant etter at korrupsjonsalarmen gikk. Rådet fra et større amerikansk advokatfirma var at avtalen kunne gjennomføres.

– Slik han har forklart seg, tilsa de opplysningene og tilbakemeldingene han fikk fra sine interne og Vimpelcoms eksterne rådgivere, at avtalen kunne inngås, fastslo 54-åringens advokat etter fengslingsmøtet.

Lunder sluttet i Vimpelcom i mars i år da han ble hentet inn som konsernsjef for superreder John Fredriksen. Han er nå permittert fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen. Torsdag kveld ble det også kjent at han trekker seg fra styret i riggselskapet North Atlantic Drilling, der han har vært medlem siden september. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.