VimpelCom venter milliardregning

Konsernsjef Sigve Brekke under presentasjonen av resultatet 3. kvartal 2015 for Telenor. Nå truer den gamle  Vimpelcom-saken med å skape krise for den norske telegiganten.

Konsernsjef Sigve Brekke under presentasjonen av resultatet 3. kvartal 2015 for Telenor. Nå truer den gamle  Vimpelcom-saken med å skape krise for den norske telegiganten. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

VimpelCom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet, og Telenor mener utviklingen er svært alvorlig, melder NTB.

03.11.15 08:08

I en bekymringsmelding tirsdag morgen skriver Telenor følgende:

- Telenor merker seg at VimpelCom Ltd. i en pressemelding har varslet at selskapet vil avsette 900 millioner amerikanske dollar (omtrent 7,6 milliarder norske kroner) i sine resultater for tredje kvartal, skriver Telenor.

VimpelCom sier pengene er satt av for å dekke mulige utgifter i saken om selskapets investeringer i Usbekistan og deres tidligere forretninger med selskapet Takilant.

– Telenor ser på VimpelComs varsel om avsetning som en alvorlig utvikling, og medfører at bekymringen og uroen som Telenor har hatt for utfallet av den pågående etterforskningen økes betraktelig, melder selskapet.

Holdt tilbake informasjon - fikk etikkbonus på 1,7 mill

Samtidig melder Klassekampen at Jon Fredrik Baksaas, den tidligere Telenor-sjefen som mandag innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om VimpelCom, fikk tidligere i år en bonus på 1,7 millioner for etterlevelse av selskapets etiske retningslinjer.

Ifølge avisen ble millionbonusen utbetalt kort tid før Baksaas forklarte seg om VimpelCom-saken for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

følge Telenors årsrapport fikk Baksaas ekstrabonusen på 1,7 millioner kroner basert på en «holistisk vurdering av bærekraftige resultater og etterlevelse av Telenor Way». Med «Telenor Way» menes selskapets etiske retningslinjer, som legger vekt på antikorrupsjonsarbeid.

Det delvis Telenor-eide selskapet VimpelCom er under etterforskning for korrupsjon i en rekke land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Beklaget seg

Mandag kveld innrømmet han overfor Dagens Næringsliv at han burde ha gått ut med all informasjon om den såkalte VimpelCom-saken tidligere enn han gjorde.

– Jeg beklager. I ettertid kan jeg se at vi skulle gått ut med informasjonen tidligere. Da vi gikk til høringen var ikke etterforskningen kommet så langt at vi innså hva denne informasjonen kunne bety, sier han til avisen.

Abid Raja: - Ikke overrasket over Baksaas' innrømmelser

Venstres Abid Q. Raja er ikke overrasket over den tidligere Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas' innrømmelser. Helt siden høringen har Raja hevdet at Telenor-toppenes forklaringer ikke var troverdige.

– Det er veldig positivt at Baksaas beklager for at han ikke har gitt fulle opplysninger til Stortinget da vi avholdt høring. Det var den mistanken jeg hadde på det tidspunktet, og det var også det at det sto ikke til troendes at Baksaas og Aaser ikke visste noen ting om korrupsjon. Det er positivt nå, at dette virkelig bekrefter denne mistanken som enkelte av oss hadde, sier stortingsrepresentant og medlem av kontrollkomiteen for Venstre Abid Q. Raja til NRK.

Trolig ny høring

Den omtalte informasjonen er strengt hemmeligstemplet, og Baksaas vil ikke gå inn på detaljene. Det vil heller ikke næringsminister Monica Mæland (H), som fredag fjernet Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham.

Trolig må Telenor gjennom en ny høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på grunn av de nye opplysningene som er kommet fram den siste uken. VimpelCom-saken behandles i komiteen tirsdag, og leder Martin Kolberg tror det vil lede til en gjenåpning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.