NA24.no

Vind i seilene

Sist oppdatert:
Feststemningen fra Wall Street smitter over til de asiatiske børsene.

Følg de utenlandske børsene her

Asiatiske aksjer har fredag den største fremgangen denne måneden.

NA24 - din næringslivsavis

Mye kan tilskrives nyheten om at den største amerikanske utlånsbanken Countrywide sikret seg ny finansiering, noe som lettet bekymringen for at globale kredittforhold vil skade inntjeningen.

Countrywide Financial, meldte torsdag at de har sikret seg 12 milliarder dollar i finansiering og dette har lettet bekymringene om at selskapet vil gå overende på gjeldsobligasjoner og skape ny uro i finansmarkedene.

- Lettere utsikter
- Lettere kredittutsikter har hjulpet markedssentimentet mye, og kanskje vi har vært overdrevent pessimistiske, sier Leslie Phang i Commonwealth Bank i Singapore til Bloomberg.

I tillegg har høy oljepris drevet aksjekursen i råvare og energirelaterte selskaper.

Toyota Motor Corp. og Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. løftet seg blant de store eksportselskapene etter at ledighetstallene i USA kom inn lavere enn forventet torsdag.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte med 4.000 til 319.000 i forrige uke. Forventningene blant økonomene lå på 325.000, viser tall fra Bloomberg News.

I Tokyo var Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeksen opp 1,6 prosent til 152,41 poeng, noe som er den største økningen denne måneden.

Nikkei 225-indeksen er opp 1,9 prosent til 16,127.42 poeng, mens den brede Topix-indeksen er opp 1,4 prosent.

Bortsett fra Kina og Sri Lanka er alle de asiatiske indeksene opp fredag. I Hong Kong var Hang Seng-indeksen opp 1,4 prosent 24,879.58 poeng etter å ha vært oppe og snust på rekordhøye 24,889.81 poeng tidlig på dagen.

Indeksen har vært den førende i Asia de siste tre ukene.

Eksportørene i vinden
Japans største bilprodusent Toyota var opp 2,4 prosent i handelen. Selskapet skal bygge sin første bilfabrikk i landet på 17 år for å møte sterk global etterspørsel.

Nintendo som er verdens største produent av håndholdte spill er opp 5,5 prosent, som er den største oppgangen på tre uker. Selskapets Wii-konsoll solgte mer enn Sony’s Playstation 3 og Microsofts Xbox 360 for niende måned på rad.

Oljen i 80 - Wall Street i 100
Orkanen Humberto presset både opp olje- og bensinprisen etter at stormen kuttet strømmen på tre raffinerier i Texas. Onsdag steg oljeprisen til de da høyeste nivåene noensinne grunnet overraskende oljelagertall. For første gang noensinne stengte råvarebørsen i USA med en oljepris på over 80 dollar.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet frontkontrakten på WTI-oljen 80,04 dollar, som er en oppgang på 13 cents. I løpet av sesjonen ble råoljen notert til 80,20 dollar, som er den høyeste noteringen noensinne. Prisene er nå 25 prosent høyere enn for et år siden. De tre raffineriene som er stengt drives av Total SA, Valero Energy og Motiva Enterprises og har samlet en kapasitet på 850.000 fat med råolje dagen.

Aksjene på Wall Street steg bredt torsdag. Dow Jones + 1,0% til 13.424,88 poeng, S&P 500 +0,8% til 1.483,95 poeng, Nasdaq +0,3% til 2.601,06 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere