NA24.no

Foto: Herskedal, Kjell (SCANPIX)

Vindkjempe sier opp 3.000

Sist oppdatert:
Danske Vestas har for mange ansatte og for få ordrer i Europa.

Vestas melder tirsdag at selskapet må si opp 3.000 ansatte, de aller fleste i Danmark. Fire fabrikker i Danmark og en i Sverige vil bli stengt.

Selskapet har nå drøyt 23.000 ansatte, noe som er mer enn dobbelt så mange som i 2005.

Problemet er at mye produksjonen foregår i Danmark, hvor lønningene er høye. Samtidig er stadig flere av kundene i andre deler av verden, som Kina og USA.

- Vestas valgte i begynnelsen av 2010 å beholde en betydelig overkapasitet i Europa i forventning om at etterspørselen ville stige i 2010 og 2011. Markedsveksten i Europa vil i 2011 ikke nå Vestas' forventning, og Vestas ser seg derfor nødt til å tilpasse kapasiteten i Europa, skriver selskapet i sin rapport for tredje kvartal.

Selskapet kommer med de drastiske kuttene selv om regnskapene fortsatt er ganske akseptabel lesning. I tredje kvartal fikk selskapet et resultat før skatt på 175 millioner euro av en omsetning på 1.722 millioner. Samme kvartal i fjor var resultatet 229 millioner av en omsetning på 1.814 millioner.

Vestas har tradisjonelt vært verdens største vindmølleprodusent, men selskapet har de siste årene tapt markedsandeler til aggressive konkurrenter. Selskapet har produsert vindmøller i 30 år.

Vestas-aksjen har tirsdag falt 4-5 prosent på børsen i København. Fra en historisk topp før finanskrisen i 2008 har aksjen falt rundt 70 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere