NA24.no

Vinglebørs endte opp

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Lyspunkter i makro, men faresignaler i rentemarkedet.

En svært vinglete børsdag endte i pluss. Dagen begynte med indeksene et par prosent i pluss, så falt de brått og var på det laveste et par prosent i minus, før en sluttspurt den siste timen sørget for at indeksene endte opp rundt 1 prosent.

De fleste finansaksjene endte dagen i pluss. Storbanken JP Morgan Chase steg 8 prosent.

Det kom et par positive makrotall onsdag, men samtidig ble markedet skremt av en mislykket statslånsauksjon i Storbritannia.

Bedre ordreinngang
For første gang på seks måneder viser produsentene av møbler, husholdningsartikler, biler, fly og andre store varer tegn til bedring.

Ordreinngangen av varige goder steg overraskende i februar med 3,4 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News lå forventningene på et fall i ordreinngangen på 2 prosent. Hvis ordrene fra transport og forsvar utelates ville ordreinngangen steget med henholdsvis 3,9 og 1,7 prosent

Les mer: Overraskende vekst i ordreinngangen

Lyspunkter i bolig
Renten på boliglån har falt markant på grunn av myndighetenes aggressive pengepolitikk. Renten på 30-årige fastrentelån, som er vanlige i USA, er nå på 4,63 prosent, det laveste nivået på 20 år.

Og nå er det ørsmå tegn til at dette begynner å få effekt.

Salg av nye boliger viste en oppgang i februar, melder det amerikanske handelsdepartementet. Basert på en årlig salgstakt økte salget av nye boliger med 4,7 prosent til 337.000 i årets andre måned. Samtidig ble salgstakten fra januar justert til 322.000 fra 309.000. Økonomene hadde regnet med at boligsalget ville vise en omsetning for året på 315.000, viser estimater fra Bloomberg News

Les mer: Oppgang i boligsalget

Tidligere i uken kom tall som viste at prisene på boliger finansiert med lån gjennom de statskontrollerte boliglånsbankene Fannie Mae og Freddie Mac steg i januar, selv om det er klart at disse tallene var farget av sesongmessige effekter.

Boligentreprenørene var blant de sterkeste aksjene på børsen onsdag.

Treg auksjon
Dagens negative nyhet kom fra Storbritannia, hvor lange obligasjoner tilsvarende rundt 16 milliarder kroner ble auksjonert ut. Men bare litt over 90 prosent av tilbudet ble solgt.

Det var første gang siden 2002 at etterspørselen ikke er større enn tilbudet i en auksjon av britiske statsobligasjoner.

I USA var mange observatører også skuffet over etterspørselen under en auksjon av femårige statsobligasjoner onsdag.

I en verden hvor mange stater skal låne enorme beløp, skaper denne typen nyheter nervøsitet.

Stemningen ble ikke bedre av at statsminister Mirek Topolanek i Tsjekkia, som nå har EU-formannsskapet, uttrykte stor mistillit til USAs president Barack Obama og hans forsøk på å redde verdensøkonomien, og kalte den «en vei til helvete».

Les mer: EU: - USA fører oss til helvete

Oljefall
De ukentlige lagertallene viste kraftig økning i oljelagrene.Rapporten viser at råoljelagrene økte med 3,3 millioner fat til 356,6 millioner fat i forrige uke. Det var vesentlig mer enn ventet i markedet. Men samtidig falt lagrene av destillater mer enn ventet.

Les mer: Kraftig økning i oljelagrene

Den amerikanske referanseoljen WTI falt onsdag 2 prosent til 52,77 dollar i gulvhandelen på råvarebørsen i New York.

Kutter inntjening
Ifølge Bloomberg har strateg Thomas Lee i JPMorgan kuttet inntjeningsestimatene for selskapene som inngår i S&P 500-indeksen. Bakgrunnen er at resesjonen her blitt forverret. For inneværende år venter JPMorgan-strategen at selskapene i snitt vil få et resultat på 57 dollar per aksje mot tidligere anslag på 65 dollar per aksje.

For neste år venter Lee at resultatene vil bli 76 dollar per aksje fra 80 dollar som var det tidligere anslaget.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +1,17% til 7.749,81

Nasdaq +0,82% til 1,528,95

S&P 500 +0,95% til 813,88

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere