NA24.no

Vinglete på Wall Street

Sist oppdatert:
Etter kraftig fremdrift mandag, mistet USA-børsene retningssansen tirsdag.

Tirsdag ble en retningsløs dag på Wall Street. Dow Jones og S&P 500 endte marginalt i minus, Nasdaq enda mer marginalt i pluss.

Gode resultater fra byggevarekjedene og banker som er villig til å betale tilbake skattebetalernes preget handelen på Wall Street. Men det gjorde også et overraskende fall i boligbyggingen og en svak rapport om næringsbygg.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Dow Jones blir sendt ned 0,20 prosent til 8.487,43 poeng, mens S&P 500-indeksen senkes 0,23 prosent til 907,58 poeng. Nasdaq faller 0,60 prosent til 1..721,88 poeng.

Fall i boligbygging
Statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet viser at antallet påbegynte boliger falt med 12,8 prosent på sesongjustert basis til 458.000 i april, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig ble tallene for mars revidert til et fall på 8,5 prosent fra et fall på 10,8 prosent som opprinnelig ble rapportert.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at antallet påbegynte boliger ville havne på 540.000 i april. Antallet byggetillatelse falt også overraskende.

Les mer: Overraskende fall i boligbyggingen

Fall for næringsbygg
En rapport fra analysebyåret Moody’s var heller ikke lystig lesing. Den dreier seg om prisene på næringseiendom, og fortalte om et prisfall på 21 prosent i mars, sammenlignet med ett år tidligere. Prisindeksen falt 1,7 prosent fra februar til mars.

Bygger bra
Byggevarekjeden Home Depot klarte å bedre resultatet til 514 millioner dollar i første kvartal fra 356 millioner dollar i samme kvartal året før. Fordelt per aksje ble resultatforbedringen til 30 cents fra 21 cents. Justert falt derimot resultatet til 35 cents per aksje fra 41 cents per aksje i samme periode året før. Analytikerne forventet på forhånd at selskapet ville legge frem et resultat på 27 cents per aksje, skriver Marketwatch.

Home Depot-aksjen falt 5 prosent, sammen med andre bolig- og byggerelaterte aksjer, muligens på grunn av de svake boligtallene.

Les mer: Boligkjempe over målet

Mandag leverte konkurrenten Lowe's og langt bedre enn markedet hadde forventet, og sa også at de hadde stor tro på bedre resultater for fremtiden. Det bidro til å sende børsene opp på ukens første dag.

- Så snart det kommer ut godt nytt er markedet raske på å respondere, skriver strateg Marc Pado i Coantor Fitzgerald til sine kunder, ifølge Marketwatch.

Olje opp
Oljeprisen steg tirsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI for junilevering steg 1 prosent til 59,65 dollar. Denne kontrakten løp ut nå. Juli-kontrakten steg snaut 1 prosent til 60,10 dollar fatet.

Delindeksene for oljeselskaper og oljeservice steg begge drøyt en halv prosent tirsdag.

Betaler tilbake milliarder
Flere aviser skriver at de tidligere meglerhusene Goldman Sachs, JP Morgan Chase og Morgan Stanley nå ønsker å betale tilbake store deler av nødlånene de har fått fra de amerikanske myndighetene. Uten at det er blitt bekreftet fra hver av bankene eller fra myndighetene går spekulasjonene på at de tre vil betale 45 milliarder dollar som de har fått låne gjennom TARP-programmet.

Det er den amerikanske sentralbanken Federal Reserve som vil avgjøre om tilbakebetalingen av Trubled Asset Relief Program-milliardene kan bli gjennomført. De har nylig gjennomført stresstester av de største bankene i USA, og har dermed gjort seg opp en mening om hvor godt rustet bankenes balanser er til å tåle nye milliardtap.

Les mer: Vil betale tilbake krisemilliarder

Kutter stillinger
Kredittkortkjempen American Express kom mandag kveld med en melding der de gjør det klart at 4.000 jobber skal kuttes i nær fremtid. Det tilsvarer 6 prosent av arbeidsstokken og er et ledd i et restruktureringsprogram verdt 800 millioner dollar. I fjor høst ble 7.000 stillinger fjernet fra lønningslistene til American Express.

American Express-aksjen falt 5 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,34% til 8.474,85

Nasdaq +0,13% til 1.734,54

S&P 500 -0,17% til 908,13

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere