Gå til sidens hovedinnhold

Vinglete slutt på knallkvartal

Wall Street avsluttet onsdag det beste kvartalet på elleve år.

USA-børsene vaklet onsdag. Kort tid etter start kom en klart skuffende bedriftsindeks, og sendte indeksene rett ned. Utover dagen ble imidlertid mesteparten av fallet hentet inn igjen, og indeksene endte til slutt moderat negativt.

Men viktigere er det at dette var den siste dagen i det beste børskvartalet siden 1998.

For kvartalet som helhet har både Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq steget 15-16 prosent. Den utbombede finanssektoren har gjort det aller best, med en oppgang på drøyt 25 prosent.

Siden bunnen i mars har S&P 500 steget mer enn 56 prosent.

Denne uken er fokus på makrotall, før selskapene neste uke begynner å rapportere sine tall for tredje kvartal.

Skuffelser i arbeidsmarkedet
Ifølge ADP-rapporten, som gir en indikasjon på hvordan utviklingen innen privatsektor utviklet seg, falt sysselsettingen i privat sektor i USA med 254.000 arbeidsplasser fra august til september. Det var mer enn analytikernes forventinger om et fall på 200.000 arbeidsplasser.

Les mer: Nye jobbkutt i USA

BNP bedre enn ventet
Imidlertid viser en annen rapport at fallet i den amerikanske økonomien er lavere enn tidligere antatt.

De amerikanske myndighetene er ferdig med å revidere tallene for bruttonasjonalproduktet i USA, og tallenes tale ble lagt frem en time før åpning. Den endelige revideringen av tallene for andre kvartal viser en tilbakegang på 0,7 prosent, og er dermed bedre enn de første anslagene på minus 1 prosent og dessuten bedre enn analytikernes snittforventning.

Les mer: Bedre BNP enn forventet

Kalddusj
Investorene fikk seg imidlertid en ny kalddusj etter børsåpning fra den amerikanske innkjøpsindeksen Chicago PMI (Chicago Purchasing Management Index). Indeksen falt i løpet av september til 46,1,4 etter å ha ligget på 50,0 måneden før. Markedet hadde i stedet ventet en klar fremgang.

Les mer: Skuffelser fra Chicago

Mange tall
Utover uken står viktige makrotall i kø, og vil bli fulgt med falkeblikk av investorer som lurer på om børsoppgangen de siste to kvartalene har gått for fort i forhold til de underliggende forholdene i amerikansk økonomi.

Torsdag kommer husholdningene inntekter og forbruk, ukentlige søknader på ledighetstrygd, bilsalget, anleggsinvesteringer og den viktige bedriftsindeksen ISM, som er en nasjonal versjon av Chicago-tallene i dag.

Fredag får vi den svært sentrale månedlige sysselsettingsrapporten.

Oljehopp
Oljeprisen steg markant onsdag etter lagertall som viste fullere råoljelagre enn ventet, men også uventet stort fall i bensinlagrene.

Les mer: Stigende oljelagre i USA

Ikke bare falt bensinlagrene, men amerikanske energimyndigheter meldte også at bensinetterspørselen de fire siste ukene var 5,4 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for novemberlevering steg hele 3,90 dollar til 70,61 dollar på råvarebørsen i New York. I London steg Brent-olje 3,06 dollar til 68,55 dollar.

I aksjemarkedet falt likevel delindeksen for oljeselskaper 0,4 prosent, mens delindeksen for oljeservice endte ned 0,6 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,31% til 9.711,97

Nasdaq -0,08% til 2.122,42

S&P 500 -0,35% til 1.056,93

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot