*Nettavisen* Økonomi.

Vinglete USA-børser

Foto: Richard Drew (AP / Scanpix)

USA-børsene endte blandet etter å ha vært klart i minus tidligere på dagen.

Det ble en blandet dag på USA-børsene tirsdag. Dow Jones steg, S&P 500 var praktisk talt uendret, mens Nasdaq falt klart. Indeksene hentet seg noe opp mot slutten.

Bilaksjene Ford og General Motors var blant de definitive taperne. Flere finansaksjen falt også markent. En del tradisjonelt defensive aksjer var blant vinnerne. Coca-Cola steg 4 prosent, Pfizer 5 prosent. Sistenevnte ble trolig også trukket opp av en positiv analyse. Energirelaterte aksjer gjorde det også brukbart etter at oljeprisen nådde det høyeste nivået på seks måneder.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ford i fokus
Bilprodusenten Ford, som til nå har klart seg uten statlig støtte, skal hente inn nye midler for å kunne finansiere pensjonsforpliktelser. Totalt vil de tilby 300 millioner aksjer og håper å få inn mellom 1,7 og 2 milliarder dollar i ny kapital. Bakgrunnen for at de ønsker å gjennomføre en emisjon er at de ikke vil benytte sin skjøre kapitalbeholdning til pensjonsforpliktelsene.

Ford-aksjen falt 18 prosent.

Enda verre gikk det med hovedkonkurrenten General Motors, som falt 20 prosent til det laveste nivået på 76 år. Her øker troen på at Obama-administrasjonen vil sette bom for videre hjelp og tvinge frem en konkurs.

Oljeopptur fortsetter
Oljeprisen fortsetter å stige. Tirsdag endte den amerikanske referanseoljen WTI opp 0,6 prosent til 58,85 dollar på råvarebørsen i New York, etter tidligere på dagen å ha vært over 60 dollar for første gang siden november.

Delindeksene for olje- og oljeserviceaksjer steg begge marginalt tirsdag.

Banker trenger penger
Flere av bankene og finansinstitusjonene i USA har gjort det klart at de kommer til å betale tilbake pengene de har fått lånt gjennom programmet TARP. Nå tyr bankene til emisjoner for å hente penger i markedet slik at de betaler tilbake skattebetalernes penger. Likevel er det ikke alle som er like godt stilt.

Citigroup opplyser at de ved utgangen av første kvartal hadde fått økt tilskuddene fra TARP-pakken til nærmere 45 milliarder dollar. I februar lå beløpet på 36,5 milliarder dollar. Citigroup var dessuten en av ti banker som er blitt pålagt å hente frisk kapital av myndighetene. Det skjer etter at sentralbanken Federal Reserve har gjennomført stresstester som har simulert ulike utfall ved nye milliardtap.

I likehet med Citigroup har også Bank of America fått beskjed om å styrke balansen. Spekulasjoner i ulike internasjonale medier siterer ikke-navngitte kilder som hevder at Bank of America har solgt rundt seks prosent av aksjene i China Cunstruction Bank. Den amerikanske storbanken skal ha mottatt 7,3 milliarder dollar fra salget og sitter igjen med rett over 10,6 prosent av aksjene i den kinesiske banken.

Bank of America har ett halvt år på seg å hente inn 33,9 milliarder dollar i ny kapital.

Bankaksjene var generelt svake tirsdag. Både Citigroup og Bank of America falt for eksempel 5 prosent.

Større lekkasje
Handelslekkasjen i USA er blitt noe større. I mars ble underskuddet på 27,58 milliarder dollar mot et revidert underskudd på 26,13 milliarder i februar. Tallene fra det amerikanske handelsdepartementet viser at importen falt med 1 prosent til 151,2 milliarder dollar, mens eksporten ble redusert til 123,62 milliarder dollar. Det tilsvarer en nedgang i eksporten på 2,4 prosent.

Likevel havnet underskuddet på handelsbalansen på de nivåene økonomene forventet. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News lå forventningene på minus 27,5 milliarder dollar.

Les mer: Underskuddet øker i USA

Kraftig boligfall
Boligprisene i USA falt rekordmye i første kvartal, ifølge eiendomsmeglerforbundet National Association of Realtors. Nedgangen var på 14 prosent for en gjennomsnittsbolig. Lyspunktet var at fallet avtok i styrke i løpet av kvartalet.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,60% til 8.469,11

Nasdaq -0,88% til 1.715,92

S&P 500 -0,10% til 908,35

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.