*Nettavisen* Økonomi.

Vinner på klima-angst

Foto: Scanpix/Reuters

Miljøforkjempernes medlemsmasse øker i takt med den globale gradestokken.

13.04.07 14:56

- Vi merker det først og fremst på medlemstallene. Vi har over 600 nye som har kommet til oss hittil i år. I tillegg kommer de vi verver, men det er nesten like mange hittil i år som i hele fjor. Vi har over 1000 medlemmer mer i år enn på denne tiden i fjor, sier Natur og Ungdom-leder Bård Lahn til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Hos Natur og Ungdom har det «eksplodert». Organisasjonen har akkurat telt opp de nye medlemmene, som viste en kraftig oppsving. Ved årsskiftet var det 5400 som var medlemmer i Natur og Ungdom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Renner inn
Langfredag la FN frem en urovekkende klimarapport. Denne rapporten er den siste i rekken av seriøse, godt dokumenterte forskningsrapporter som har blitt sluppet akkompagnert av gisp og undergangsstemning det siste halve året. Men det som er dårlige nyheter for noen, er gode nyheter for andre. Miljøforkjemperne får endelig et etterlengtet dytt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Siden nyttår har vi fått 1100 nye medlemmer, det er ganske mye bedre enn det pleier å være, sammenliknet med de 4000 nye medlemmer vi fikk i fjor. Netto endte vi på rundt 1600 nye medlemmer ifjor. Det er helt klart mye større interesse enn det har vært før, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender (FIVH), til NA24.

FIVH passerte i februar 20.000 medlemmer. I tillegg har organisasjonen solgt utslippsbilletter for rundt 800.000 kroner. Selge klimakvoter gjør også en organisasjon som Kirkens Nødhjelp, som ikke har lang tradisjon for å være noen miljøvernorganisasjon.

Flere hiver seg på

Klikk på bildet for å forstørre.

- Utgangspunktet er at Kirkens Nødhjelp i sitt normale arbeid registrerer at klimaendringer skaper vanskelige levekår for de fattige. Vi tilbyr nordmenn klimanøytralisering av sine reiser og samtidig gi økonomiske midler til å finansiere prosjekter som gir alternativ energi til fattigfolk, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp på telefon fra Kabul.

Organisasjonen finansierer solcellepanel til belysning for fattigfolk i Afghanistan. Men også World Wildlife Foundation merker trykk.

- Det drysser jevnt inn. Vi vokser fortest, men vi har ikke merket dramatisk endring det siste halvåret, selv om jeg tror vi vil merke det i løpet av det neste halve året. Klimafokuset har tatt av de siste månedene, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF til NA24.

Person og politikk
WWF har i dag 8500 medlemmer i Norge, og har vokst fra 2000 i år 2000.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nå anser folk at klima er oppsummeringen av naturvern. Folks klimaforståelse er tuftet på at de skjønner at naturvern ligger i bunn, sier Hansson.

Natur og Ungdom påpeker sin rett til eksistens:

- Å spare energi og la bilen stå er ting man kan gjøre privat. Men det viktigste er å jobbe for de politiske endringene, det må likestilles med de personlige tingene du kan gjøre, og det jobber organisasjoner som vi for, sier NU-leder Bård Lahn.

Mindre fly
- Å selge klimakvoter er ingen hovedløsning for klimaproblemer, men vi har ikke noe imot at folk får muligheten til å kjøpe det. Det må bare ikke bli en sovepute for at vi skal la være å redusere utslipp, sier Lahn.

Her er et par løsninger:

- Regjeringen må satse på jernbane, jeg håper den vil ta igjen det tapte på dette feltet. Vi trenger alternativer som gjør at vi kan reise mindre med fly. Videokonferanse-teknologi har fått et oppsving, sier Lahn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.