NA24.no

Vinsalget øker på taxfree og faller på Vinmonopolet


Kvoteendringene i fjor sommer som er årsak til at taxfreebutikkene nå har vekst i vinslaget, mens det går motsatt vei hos Polet. Illustrasjonsfoto: Vinmonopolet.
Kvoteendringene i fjor sommer som er årsak til at taxfreebutikkene nå har vekst i vinslaget, mens det går motsatt vei hos Polet. Illustrasjonsfoto: Vinmonopolet. Foto: Camllla Flaatten (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Etter 15 år med vekst falt vinsalget hos Vinmonopolet det siste året. Samtidig har vinsalget på flyplassene økt etter at regjeringen utvidet taxfreekvoten i fjor sommer.

Etter at finansminister Siv Jensen (Frp) i juli i fjor innførte bonuskvote på to vinflasker til dem som ikke kjøpte sigaretter i taxfreeutsalgene, kan man nå kjøpe totalt seks flasker vin. Travel Retail Norway (TRN), som driver de fleste taxfreeutsalgene, har siden da opplevd et kjempeløft i vinsalget, skriver Dagens Næringsliv.

Økningen var i løpet av de tolv første månedene på 13 prosent. I samme periode falt vinsalget hos Vinmonopolet med 2,1 prosent.

– I en tid der stadig færre røyker, er det fint å være med på å stimulere til en slik utvikling, sier Jensen.

Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen konstaterer at folk nå kjøper en større del av alkoholen sin andre steder enn på Polet. Han mener det er nettopp kvoteendringene i fjor sommer som er årsak til at taxfreebutikkene nå har vekst mens det går motsatt vei hos Polet.

TRN-direktør Håkon Fjeld-Hansen kan vise til «stor tilbakegang på tobakk» etter at de nye endringene trådte i kraft i juli i fjor.

– Endringene i kvotereglene fikk de reisende til å handle vin i stedet, sier han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere