NA24.no

Vintersportsnæringen kan forsvinne helt

Snømangel på Beitostølen før verdenscupåpningen i langrenn.
Snømangel på Beitostølen før verdenscupåpningen i langrenn. Foto: Ragnhild Bakken/SCANPIX
Sist oppdatert:
- Temperaturendringen gir utslag hos alle vinterdestinasjoner, sier professor ved Markedshøyskolen.

Tidligere denne måneden måtte sesongåpningen i langrenn på Beitostølen avlyses grunnet snømangel. Arrangementet, som går av stabelen denne helgen, ble dermed flyttet til kunstsnø på Sjusjøen. Professor Arvid Flagestad ved Markedshøyskolen er bekymret.

- Vi kan miste så mange snødager at deler av vintersportsnæringen forsvinner. Dét er det alvorlige bildet her. Og det snakkes altfor lite om at deler av denne næringen står i fare. Jeg tror Beitostølen var en tankevekker for mange, sier professor Flagestad til Finansavisen lørdag.

Alvorlige konsekvenser
Det kan få konsekvenser på flere områder, både økonomisk og sosialt.

- Denne utviklingen påvirker både turismen og jordbruket. Dette er svært alvorlig for reiselivet vinterstid, og det har vi ikke tatt inn over oss, fortsetter han.

Forskningsleder i Vestlandsforsikring, Carlo Aall, er enig, men hevder å ha løsningene klare.

- Med økonomien slik den er nå, vil de fleste vinterdestinasjonene klare seg bra på kort og mellomlang sikt. Men alle er nødt å tilpasse seg klimaendringene, mener Aall ovenfor Finansavisen.

- Kitzbühel kan forsvinne
Han presenterer fire potensielle alternativer for å tilpasse seg klimaendringene. Det første er å investere i kunstsnøutstyr. Det andre er å bygge ut eksisterende anlegg i høyden. Alternativ tre er å etablere nye anlegg i mer snøsikre områder, mens det siste alternativet ifølge Aall er å lenke anlegg sammen.

Men om det er grunn til bekymring i norske vinterdestinasjoner, er situasjonen enda verre i Alpene.

- Man regner med at store deler av alpene vil være uten snø i løpet av et par tiår. Kitzbühel vil sannsynligvis forsvinne som vinterdestinasjon. Ingen banker gir lån til utbyggere som vil starte prosjekter under 1.500 meter over havet, sier Flagestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere