LONDON (Nettavisen Økonomi): - Dette er noe vi strengt tatt burde gjort i Norge for en stund siden. Papirfaktura og kid-nummer er noe forbrukerne ikke ønsker. Det er de veldig samstemte på, sier Rune Garborg, sjef i Vipps, til Nettavisen.
Han har nå planen klar for å gjøre noe med det.
Garborg og co håper nemlig å ta et stort skritt i retning av å fjerne papirfaktura med de forhatte Kid-numrene.
Kan ta vekk
Han viser til at alle løsningene allerede er på plass for å sende papirfakturaer på historiens skraphaug.
- Alle bedrifter som vil, kan nå ta vekk papirfaktura. Jeg tror at når man ser hvor enkelt det er å kvitte seg med, vil stadig flere gjøre det, sier Garborg.
Selskap kan sende regninger direkte gjennom Vipps-appen. Eventuelt kan kunder nå selv scanne papirfakturaen via Vipps og betale den digitalt.
- Jeg tror papirfakturaer blir veldig upopulære veldig snart. Dette er en høy belastning for kundene og krever mye jobb for selskapene å sende ut, sier Garborg.
Han tror faktisk slike regningen langt på vei kan være borte i løpet av tre år.
- Mye vil ha skjedd på den tiden. Vi satser på å ta vekk like flere papirfakturaer i år som i de forrige ti årene til sammen. Det er snakk om 30 millioner av totalt 140 millioner fakturaer bare i 2019, sier han.
Vil inn i dagligavebutikker
Men faktura er ikke den eneste som skal Vipps vil endre på i løpet av året.
I løpet av 2019 skal det nemlig bli mulig å betale med Vipps på 40 prosent av alle fysiske butikker i Norge, i hvert fall hvis Garborg får det som han vil.
- Det er en høy ambisjon, men vi er optimistiske. Vi tror varehandelen vil ha det, gitt at det ikke koster dem mer enn hva de betaler i dag, sier Garborg til Nettavisen Økonomi.

Ny DNB-robot gir jobbkutt: - Det har gått mye raskere enn vi trodde
De tre store
Vipps tilbyr allerede betaling i 3000 nettbutikker, men per i dag er det ingen dagligvarebutikker eller andre fysiske butikker, med unntak av enkelte prøveprosjekter, som tilbyr Vipps-betaling. I løpet av kort tid vil det trolig endre seg.
- Vi har ingen avtaler på plass ennå, men vi er i mange samtaler, sier Garborg.
Byrådet ville vise at grønn politikk virker - gjorde folketelling under VM-fest
Han legger ikke skjul på at for å lykkes, må de få med seg de tre store dagligvarekonsernene, Rema 1000, Coop og Norgesgruppen (som står bak Kiwi, Meny, Spar og Joker), samt kioskene de eier, som Narvesen.
- Det er der de store volumene ligger, sier Garborg.
Ingen suksess
Betaling med mobil i fysiske butikker har ennå ikke fungert i noen vestlige land. I Norge gjorde Rema 1000 i 2017 et forsøk sammen med Danske Banks Vipps-konkurrent Mobilepay, uten nevneverdig suksess. Hele Mobilepay er nå lagt ned i Norge.

Deler matkjempen Meny i tre: - Vinden snur
Vipps-sjefen tror Vipps’ kombinasjon av enkelthet, lav pris og gode løsninger for lojalitetsprogram kan få de tre gigantene med på laget.
Han tror spesielt Vipps kan tilby noe ekstra for konsernenes lojalitetsprogrammer, Trumf (Norgesgruppen), Æ (Rema 1000) og Coop Medlem.
- Ved å bruke Vipps, vil man lettere kunne bruke og få oversikt over lojalitetsprogram. Man kan for eksempel se hvor mye du har på Trumfkontoen og gjøre det også lettere å ta ut pengene, sier Garborg.