Det melder Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa er det kun to prosent av renholdtjenestene i forbrukermarkedet som tilhører et hvitt marked. Selskapene Virke og NHO anslår totalmarkedet til syv milliarder kroner.

Virke, NHO Service og Handel og sjefen for Freska, Erik Dalland vil ha skattefradrag for vaskehjelp i private hjem.

Forbudt for privatpersoner

Fra i fjor sommer ble det forbudt for privatpersoner å ha svart vaskehjelp. Det er ikke lov å kjøpe privat husvask fra noen som ikke er registrert som godkjent i Arbeidstilsynets renholdsregister.

– Forbudet er bra, problemet er at det ikke fungerer, sier Dalland i Freska, som har 300 ansatte i Oslo og Bergen til DN.

Virkes direktør Stein Johnsen kaller regjeringens forbud for «symbolpolitikk», så lenge forbudet ikke følges opp med økt kontroll.

– Risikoen for å bli tatt i forbrukermarkedet er så å si ikke til stede. Arbeidslivskriminalitet er et stort problem i dette markedet, sier Johnsen til Dagens Næringsliv.

Seniorrådgiver Kjersti Marie Gjerd i Arbeidstilsynet bekrefter overfor DN at Arbeidstilsynet ikke fører tilsyn i private hjem.

Både Dalland og Johnsen mener regjeringen i realiteten ser gjennom fingrene med at nærmest en hel bransje jobber svart.

Vil verken innføre eller utrede skattefradraget

Virke og Arbeidsmandsforbundet i LO som organiserer renholdere, ber om at regjeringen utreder et isolert skattefradrag for renhold i hjem.

Finansdepartementet vil hverken innføre eller utrede skattefradraget. Statssekretær for Siv Jensen, Jørgen Næsje opplyser til DN at han ikke syntes at mye svart arbeid i en bransje er et godt argument for å gi skattelette som kommer bransjen til gode.

Næsje sier regjeringen ser alvorlig på arbeidslivskriminalitet, og opplyser samtidig:

– Å unngå svart arbeid og sørge for at riktig skatt betales er et ansvar de som kjøper slike tjenester, må være bevisst.