*Nettavisen* Økonomi.

Virussjekker døde fugler

Foto: (EPA/Scanpix)

Flere døde fugler funnet i Norge sjekkes nå for fugleinfluensa.

15.02.06 14:29

Har du funnet døde fugler? Send MMS eller NATIPS til 1984 eller mail til vaktsjef@nettavisen.no

En død due i Mosjøen, og en død måke i Harstad eer blant fuglene som sjekkes for fugleinfluensa.

Distriktskontoret for Mattilsynet i Kongsberg-området fikk onsdag melding om en død svane som skulle sjekkes.

- Vi har fått en telefon: en person meldte om en død svane på en bilvei i Hokksund-området, sier distriktssjef Kjersti Søli til TV 2 Nettavisen.

Svanen på Hokksund var ikke derimot ikke der da veterinæren kom fram til stedet.

- Vi vet ikke hva som er skjedd, men svanen var ikke der. Derfor vil vi ikke ha noe å levere til Veterinærinstituttet, sier Kjersti Sørli distriktssjef for Mattilsynet i Kongsberg

Telefonene om døde fugler strømmer nå inn fra hele landet til Mattilsynet.

Sjekker død due
En død due som er funnet i Mosjøen sjekkes nå for fugleinfluensa.

- Vi fikk melding om fuglen på mandag og den er nå sendt til Veterinærinstituttet for å sjekke den for fugleinfluensa, sier distriktssjef Hege Osen Reinfjell i Mattilsynets distriktskontor for Midt-Helgeland.

Reinfjell sier er det snakk om en due.

- Det er ikke vanlig at vi sender inn døde fugler til en slik sjekk, men på bakgrunn av det som har skjedd de siste dagene, har vi gjort det i dette tilfellet, sier Reinfjell.

- Vi regner sannsynligheten for at det er snakk om fugleinfluensa som veldig liten, siden duer ikke er så mottakelige for fugleinfluensa. Det er også ofte flere døde fugler som påvises når det er snakk om influensa, og det er det ikke i dette tilfellet, sier Reinfjell til TV 2 Nettavisen.

Undersøker død måke

Også i Harstad rykket Mattilsynet ut da det kom en melding om en død måke som var funnet i sentrum.

- Vi fikk henvendelse fra en person som hadde funnet måken. Den blir nå sendt til Veterinærinstituttet i Oslo for undersøkelser, sier distriktssjef Aud Nergård i Mattilsynets distriktskontor i Sør-Troms til TV 2 Nettavisen.

Det er foreløpig uvisst om dødsårsaken skyldes fugleinfluensa, men Nergård ønsker ikke å utelukke noe.

- I utgangspunktet ser vi ikke noe dramatikk i dette. Men det er viktig at folk føler seg trygg når de henvender seg til oss. Det er jo klart at når folk hører på nyhetene at fuglevirus nærmer seg vårt område, så reagerer vi. Derfor ble vi kontaktet i dag, sier Nergård

Dratt ut med fisker

Ifølge distriktskontoret for Søndre Vestfold, har en veterinær lagt ut på havet i jakt på en død svane.

- Vi har fått en del henvendelser om døde fugler. Vår veterinær har nå reist ut på havet med en fisker for å lete etter en død svane som ble observert for noen dager siden. Svanen ble funnet i skjærgården ved Larvik, sier distriktssjef Maren Anna Holst til TV 2 Nettavisen.

Dersom svanen blir funnet, vil den bli sendt til veterinærinstituttet for å teste for fugleinfluensasmitte.

Død svane i Kristiansand

Onsdag formiddag ble en død svanet funnet i Korsvikkilen i Kristiansand av Parkvesenet.

- Vi har fått inn melding om en død svane. Men slike enkelttilfeller sjekker vi ikke nærmere. Vi har våre retningslinjer, så vi setter ikke inn spesielle tiltak, sier seksjonssjef Ragnhild Skei i Mattilsynets distriktskontor i Vest-Agder til TV 2 Nettavisen.

Hun forklarer at dødsfallet blir registrert og vil eventuelt bli undersøkt nærmere dersom det kommer flere lignende meldinger.

- Vi ligger ikke i risikoområdet for fugleviruset, så i første omgang tar Parkvesenet vare på den døde fuglen, sier Skei til TV 2 Nettavisen.

Ber om hjelp

Meldingene om de døde fuglene kommer etter at Mattilsynet har bedt folk som ser unormale mengder døde fugler varsler om det.

- Vi ber publikum om hjelp. Dersom de observerer døde villfugler, må de i så fall kontakte sitt regionale Mattilsynet-kontor på 06040, sier hun.

Dersom du kommer over døde fugler, skal du helst ikke røre dem. Men dersom du blir nødt, bør du ha hansker på hendene eller plastposer.

Ikke ta i den døde fuglen med bare hender, og husk uansett alltid å vaske hendene godt etterpå. Dette er generelle råd for håndtering av død fugl.

- Forsøker å svare på spørsmålene

I Nordhordland blir det også meldt om en døde fugler.

- Vi har fått seks publikumshenvendelser. To telefoner gjaldt døde fugler – én svane og én måke. Men det er ingenting som tyder på at det er noe unaturlig ved disse dødsfallene. Svanen har trolig fløyet i en kraftledning, og måken hadde vært død i flere uker, sier distriktssjef Odd Tøsdal i Nordhordland. Begge dødsfallene ble rapportert i Gulen kommune.

Tødal sier at Mattilsynet ønsker rapporter om døde fugler, selv om det ikke ser ut til å være noe unaturlig ved disse dødsfallene.

- Vi vil ha beskjeder om døde fugler, og vi særlig hvis det er sett flere. Vi ønsker å selv kunne vurdere om vi skal rykke ut eller ikke, sier han.

- Vi har fått et par telefoner men ikke angående døde fugler. Vi har fått noen henvendelser om det er farlig å mate fuglebrett. Det er det ikke. Folk må fortsette å mate småfuglene i vinterkulden. Vi forsøker å svare på spørsmålene som folk har og henviser til den informasjonen som ligger ute på Mattilsynets hjemmesider, sier distriktssjef Rune Myklatun i Distriktskontoret for Sunnfjord og Ytre Sogn.

- Død i tre uker

I Bergen er det også meldt om en død svane, men den har ligget død lenge.

- Vi har fått melding om en død svane, og den har ligget død i tre uker. Det er ikke en risiko for at den har det. Den er hentet inn, men instituttet ville ikke ha den for prøvetaking. Mattilsynet har som mål å overvåke litt mer. Den hadde ligget for lenge, sier distriktssjef Paal Fennell ved distriktskontoret for Bergen.

Mattilsynets distriktskontor for Hardanger, har ikke fått melding om døde fugler, men derimot fra fulgeinteresserte som hadde flere spørsmål.

- Vi har fått noen telefoner fra personer som driver med fugl som hobby, og fra en som lurte på hva han gjør hvis katten spiser en død fugl, sier distriktssjef Arne Valland ved distriktskontoret for Hardanger.

Distriktet har flere store egg- og broilerprodusenter, men dette er innendørsprodusenter som ikke risikerer problemer.

Lofoten

I Lofoten har de fått én enslig telefon.

- Vi har fått én telefon fra en bonde som var urolig for småfugler som slår seg ned i fjøset og lever der. Han lurte på om de kan dra med seg fugleinfluensa til gården der han har noen ender og høner. Jeg svarte at jeg ikke tror fugler som lever på en gård på denne måten utgjør den største faren, sier seniorinspektør Edvard Benjaminsen ved Mattilsynet i Lofoten til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.