NA24.no

Viser prangende rikdom

Sist oppdatert:
Både rike og mega-rike har dyre og ville ideer - og merkelige behov.

LONDON (NA24): Rikdom skal ikke skjules.

Ingen innfall er for latterlig, ingen idé for merkverdig og intet påfunn for råflott til at det ikke lar seg gjennomføre og finansieres. Og det er heller ingen grunn å skjule verken rikdom, luksus eller forbruk.

Dette er den nye trenden både blant de ny-rike og mega-rike i Storbritannia.

NA24 - din næringslivsavis

Utbetalinger av svært mange store og noen astronomiske City-bonuser fra banker, meglerhus og globale finansinstitusjoner er med på å utvide listen over rikfolk i byen som er blitt verdens business-senter. I London er det blitt vanlig at enkelte kan vise til en privat formue på minst 500 millioner pund, om lag seks milliarder kroner.

Innholdsrik liste
Listen over eiendommelige påfunn fra rike mennesker blir stadig mer innholdsrik. Richard Creswell, som driver hage-service i London, er likevel forbløffet over hvor mye penger enkelte er villig til å investere i sine hager.

Nylig fikk han i oppdrag å lage en egen innhengning for to bengaliske katter. Utgangspunktet var at kattene ikke måtte komme i kontakt med andre dyr, det måtte lages et eksklusivt univers for kattene i familiens hage. Dette kostet nesten en halv million kroner.

Håndvesker er en sikker vinner som gave til kvinner. Men for de som har alt, må det være en fra Hermes. Denne koster «bare» 105 000 kroner og kan kjøpes på eBay.
Håndvesker er en sikker vinner som gave til kvinner. Men for de som har alt, må det være en fra Hermes. Denne koster «bare» 105 000 kroner og kan kjøpes på eBay.

Tømmer fra New Zealand
- En forretningsmann ba oss skaffe drivtømmer fra New Zealand. Men dette måtte hentes fra stranden i nærheten av huset der han vokste opp. Årsaken var at mannen hadde konstant hjemlengsel og ville kurere dette med noe hjemmefra. Vi utførte jobben og plasserte tre-stykkene rundt omkring i hans hage. Vi har også utført oppdrag med å gjøre en hage om til en komplett lekeplass for barn. Om fire år regner jeg med å lage en helt ny hage samme sted ettersom barna da har vokst fra lekeapparatene, sier Creswell til avisen The Times.

I gode tider er designere en ettertraktet gruppe. Ester Dakin Pool startet sitt firma for seks år siden og har ikke opplevd så gode tider som akkurat nå.

- Mange av mine klienter er unge og rike. De har ingen begrensninger hva de vil ha og hva det koster. Nylig fant jeg trykket skinn i Paris for å dekorere en hel vegg. Teknikken er 200 år gammel og prisen var 12000 kroner per 70 kvadrat centimeter. Det ble en dyr vegg, sier designeren, som har en kunde med åtte forskjellige hus og leiligheter rundt omkring i verden.

Plukke opp hundeskitt
Lynda Weatherhead driver et London-firma som skaffer folk til jobber i private hjem.

- Det er mange unike jobber som skal besettes. Vi har intervjuet personer til en jobb hos en overklasse-dame som ville ha noen til å gå rundt i huset for å plukke opp hundeskitt fra en hund som tydeligvis ikke var opplært til å gjøre fra seg når den var ute på lufteturer, sier Lynda.

- Gapet mellom rike og de super-rike vokser stadig, og gruppen av super-rike blir stadig større. De rikeste i denne byen lever i en verden resten av befolkningen vanskelig kan drømme om – et eget univers parallelt med resten av verden, sier William Cash, som er redaktør av det nye magasinet Spear’s Wealth Management.

Bladet utgis en gang i kvartalet og et så eksklusivt at man må bli personlig invitert for i det hele tatt å bli abonnent. Så langt sendes bladet til 2000 personer. Og har du ikke en formue på minst 60 millioner kroner, er det ikke bryet verd å sende inn en slik forespørsel.

I forrige uke annonserte meglerhuset Goldman Sachs rekordresultater, noe som betyr store bonuser til senior-medarbeidere. Det sies at en person i selskapet får utbetalt vel 600 millioner kroner i bonus. Morgan Stanley har på sin side satt en ny standard for begrepet rik da de nylig indikerte at de ikke er interessert i britiske privatkunder med mindre de har minst 35 millioner i likvide midler.

Eksklusive butikker, som denne Cartier-avdelingen i Old Bond Street i London, opplever gode tider.
Eksklusive butikker, som denne Cartier-avdelingen i Old Bond Street i London, opplever gode tider.

De rikes konkurranse
Ettersom det ikke lenger er noe spesielt å ha tilgang til en rikdom på 60 millioner, virker det som at de som befinner seg i øverste sjikt av rikdom nå vil understreke sin status ved å bruke penger fantasifullt og ekstraordinært.

- De super-rike er ikke lenger interessert i tradisjonelle måter å vise eller bruke sin rikdom. De vil rett og slett konkurrere med hverandre – leve overdådig og gå inn for stadig nye og kostbare påfunn. De vil helst ikke gjøre noe som er gjort tidligere, de ser på nye ideer og går ikke av veien for å demonstrerer hvor eksentrisk og fantasifull de er, sier Frank Rejwan, direktør i Quintessentially, en concierge-service som selger eksklusiv livsstil og som også har kontor i Norge.

Behovet for eksepsjonelle opplevelser er stort. Som for eksempel direktøren som ringte sin event-organisator og forlangte å få en kjent engelsk fotballspiller til spille fotball med hans sønn – eller han som bestilte 12 hvite påfugler til et hageselskap. Men toppen av forlangende var nok engelskmannen som reiste til Hudson Bay i Canada – og beordret transport og bomuligheter i isødet for å oppleve verdens største samling av isbjørner.

Han fikk det som han ville.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere