*Nettavisen* Økonomi.

Visestatsminister ut mot DNO

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

DNO må ha Bagdad-godkjennelse før selskapet kan ta ut olje fra Nord-Irak, sier visestatsminister Ahmad Chalabi.

01.02.06 14:37

- Oljen blir i jorda inntil DNO har en kontrakt godkjent av sentralmyndighetene i Bagdad, sier visesatsminister Ahmad Chalabi til nyhetsbyrået Reuters.

DNO søker mot Bagdad
- Vi har ikke startet forhandlinger ennå ... DNO søker forhandlinger. De har muligens en avtale med kurderne, men de trenger en avtale med Bagdad for å lete, fortsetter Ahmad Chalabi.

Meldingen fra Reuters forårsaket at DNO raste til 53,50 kroner onsdag klokken 13.23, for så etter få minutter å sprette rett opp igjen. DNO handles til 55,75 kroner.

Sjekk DNO-kursen her

TV 2 Nettavisen avslørte
For tre uker siden kunne TV 2 Nettavisen avsløre at det fortsatt er stor usikkerhet rundt DNOs avtale i Nord-Irak med det lokale kurdiske selvstyret.

- Vi forstår ikke at DNO tør. Vi forstår ikke hva slags selskap DNO er når de investerer millioner av dollar uten å sørge for å ha regler som beskytter dem, sa talsmannen for den irakiske oljeministeren Ibrahim Bahr al-Ulum, Aasim Jihad, til TV 2 Nettavisen.

Jihad bekreftet TV 2 Nettavisens oppslag fra dagen før hvor en kilde plassert på aller høyeste politiske nivå i det irakiske oljedepartementet sådde tvil om DNOs Irak-eventyr.

Kilde på aller høyeste nivå
- Det er riktig at utenlandske oljeselskaper kan ta direkte kontakt med regionale myndigheter i Irak, som de kurdiske selvstyremyndighetene. Men for at kontrakten skal være gyldig, må den først godkjennes av den irakiske nasjonalforsamlingen og regjeringen. Dette har ikke DNO gjort, sa kilden.

DNO falt i løpet av to dager med hele 15 prosent som følge av TV 2 Nettavisens avsløringer om den store politiske risikoen som hersker rundt utvinningen av olje i Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.