NA24.no

VM i patetisk

Sist oppdatert:
Kanskje litt upassende å bruke et så harmløst ord om skolemassakren i Finland, men det er altså tanken bak slik atferd, og ikke konsekvensene av den jeg refererer til.

(NA24-SKRÅBLIKK): Bevare meg vel, hvor maktesløst ubrukelig er det mulig å føle seg?

Mange vil mene at årsaken til slike tragedier handler om tilgang på våpen. Og når vi vet at amerikanerne og finnene er blant verdens mest bevæpnede folkeslag, er det ikke så vanskelig å stille seg bak et slikt resonnement.

Satiricon ser på verden med sitt skråblikk hver helg i NA24.
Satiricon ser på verden med sitt skråblikk hver helg i NA24.

Voldsfiksert, amerikansk tv-underholdning har opp gjennom årene også måttet ta sin del av skylden, men her spørs det vel om ikke finsk fjernsynsteater har sluppet litt billig unna. Teorien mangler kanskje vitenskapelig belegg, men med tanke på hvor disse tragediene inntreffer for tiden, og med NRKs programtilbud fra 70- og 80-tallet friskt i minne, er nok dette en hypotese som bør sette standard for fremtidig atferdsforskning.

Den tyske forfatteren Hans Magnus Enzensberger har tidligere tatt for seg psyken til personer som tar med seg omgivelsene sine i døden. I boken ”Skrekkens menn. Om den radikale taper,” beskriver han et fenomen som bunner i selvforakt. Men i stedet for å synke ned i en lammende og patetisk depresjon, velger disse individene handling. ”En ende med gru, fremfor en gru uten ende.”

De søker vel en flyktig fornemmelse av makt og anerkjennelse, og glemmer i forbifarten at selve handling blir den offentlige manifesteringen av deres ynkelige selvbilde. Men det trenger jo ikke å være sånn.

Gladmelding til alle verdens verdiløse skadedyr: Nobody has to know!

Bruker du litt for mye tid på internett? Beføler du våpensamlingen din alt for mye, og jentene i klassen din alt for lite? Har avmakten og skammen for lengst blitt til bunnløs forakt? Vel, frykt ikke, så lenge du avstår fra å meie ned skolekameratene dine kan dette faktisk forbli vår lille hemmelighet.

Selvsagt skal du befris fra din meningsløse tilværelse, men husk; sånt kan ordnes på flere måter enn en. Den kvisete og innesluttede taperen som til slutt tar med seg vennegjengen i døden er bare sååå 2007.

Den forpinte kunstneren derimot, går aldri av moten. Bohemaktig smerte har lange og stolte tradisjoner i vår kultur. Bare å se på dødsromantikere som Sylvia Plath, Ernest Hemingway og Kurt Cobain. De lever evig.

Om du vandrer naken ut i et stille tjern eller plasserer hodet ditt i en gassovn er av underordnet betydning, bare husk å etterlate deg en følsom og kryptisk lapp.

Nyheten om din bortgang vil neppe nå Kina, men blant familie og bekjente vil det garantert sette din ubrukelighet i et langt mer flatterende lys. Faktisk vil det utgjøre hele forskjellen mellom den notoriske taperen du var, og det misforståtte geniet du vil bli husket som.

Noe å tenke på, det der altså. Og kanskje føler du deg litt bedre allerede?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere