NA24.no

(foto: scanpix)

VM i skattetrykk

Det er ikke deilig å være skattebetaler i Danmark. Sjekk hvor Norge ligger på fersk skatterangering.

Blant OECD-landene er skattertrykket høyest i Danmark, fulgt av Sverige. Deretter er det et hopp ned til Belgia på tredjeplass. Norge ligger som nummer åtte.

Det forteller OECDs årlige oversikt over skatte- og avgiftstrykket i de ulike medlemslandene.

Foreløpige tall for 2008 viser at skatter og avgifter i Danmark utgjorde 48,3 prosent av bruttonasjonalproduktet. I Sverige er tallet 47,1 prosent og i Norge 42,1 prosent.

I både Norge, Sverige, Danmark og Finland har imidlertid skatter og avgifter tatt en gradvis mindre del av BNP de siste to årene. Både Sverige og Danmark har i tidligere år vippet over 50 prosent.

Sør-Korea, Mexico og Tyrkia har lavest skattetrykk i OECD. Blant andre land som legger seg i nedre ende av tabellen er Japan, Sveits og USA.

For hele OECD var det en langsiktig økning i skattene som andel av BNP frem til tusenårsskiftet. Siden har tendensen vært flat til svakt negativ, men i 2008 er det samlet sett klart fall. OECD anslår at samlet skattetrykk falt fra 35,8 prosent av BNP i 2007 til 35,2 prosent i 2008.

Skatteinngangen faller gjerne mer enn BNP i dårlige tider, og i tillegg har flere OECD-land kombinert økte offentlige utgifter med skattekutt for å stimulere økonomien, noe som trolig vil vise seg enda tydeligere i 2009.

Det er verdt å merke seg at OECDs måltall kan endre seg uten at skatte- og avgiftssatsene endres. Et enkelt eksempel: Hvis du kjøper røyk i stedet for mat, øker avgiftsinntektene selv om satsene er de samme som før.

Høyest skattetrykk i OECD:

- Danmark 48,3
- Sverige 47,1
- Belgia 44,3
- Italia 43,2
- Frankrike 43,1
- Østerrike 42,9
- Finland 42,8
- Norge 42,1
- Ungarn 40,1
- Luxemburg 38,3

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere