*Nettavisen* Økonomi.

Voksesmerter for Norwegian

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Flyselskapet Norwegian har vokst kraftig. Det har kostet dyrt.

14.02.07 12:08

Lavprisutfordrer Norwegian har vokst kraftig for å ta opp konkurransen i markedet.

NA24 - din næringslivsavis

Omsetningen opp 43 prosent
Onsdag rapporterte selskapet tall som viser et ordinært resultat før skatt i fjerde kvartal på -35,8 millioner kroner, mot et overskudd på 3,5 millioner kroner i samme periode i fjor.

Konsernets driftsinntekter for kvartalet ble 759,9 millioner kroner, som er en økning på 43 prosent fra samme periode i fjor, hvor konsernet haddde driftsinntekter på 531,4 millioner kroner. Driftsunderskuddet falt fra 30,2 millioner til 3,6 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Fjeldstad

Bedre enn ventet
I følge Reuters ventet analytikere at Norwegian skulle rapportere et resultat før skatt på minus 37 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor, ned fra et positivt resultat på tre millioner kroner fra fjerde kvartal året før, grunnet en kraftig ekspansjon. Ventede inntekter for fjorårets avsluttende kvartal lå på 735 millioner kroner, en 38,4 prosents oppgang fra fjerde kvartal 2005 da inntektene lå på 531 millioner kroner.

Norwegian forklarer resultatet med selskapets satsning i Polen. Selskapet har investert 75 millioner kroner på sine nye ruter fra Warzaw.

Økt trafikk
Selskapet fraktet 1.298.545 passasjerer i fjerde kvartal, og fikk en økning i passasjertrafikken, RPK, målt i betalte passasjerkilometer på 48 prosent. Samlet for året fraktet selskapet totalt 5,1 millioner passasjerer. Kabinfaktoren i kvartalet var 72 prosent og 79 prosent for året. Produksjonen, ASK, målt i tilbudte setekilometer har i kvartalet økt med 54 prosent til 1.421 millioner.

- Veksten henger sammen med selskapets ekspansjon gjennom året. Selskapet har ved utgangen av fjerde kvartal 2006 19 fly i drift mot 14 i samme periode i fjor. Utnyttelsen av flyene er bedret som følge av ekspansjon. Hvert fly har i fjerde kvartal en utnyttelse på om lag 10,4 timer block hours pr. dag sammenlignet med 9,1 timer block hours i samme periode i fjor, opplyser Norwegian i en børsmelding.

Øker kapasiteten ytterligere
Ved utgangen av 2006 hadde selskapet 22 fly, hvorav 19 var operative. Det forberedes inntak av ytterligere to fly for å håndtere kapasitetsøkningen som forventes å bli i størrelsesorden 30 prosent til 40 prosent.

- Fra mai vil den totale flyflåten telle 24 fly, hvorav 22 til en hver tid vil være operative, opplyser Norwegian.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.