*Nettavisen* Økonomi.

Voksesmerter i Asia

Kina, Kjøretøy, Bilsalg, rushtrafikk Foto: DIEGO AZUBEL (Scanpix)

Kinas sterke fremgang gjør investorene usikre.

21.01.10 09:08

Den kinesiske økonomien vokser mer enn ventet.

I fjerde kvartal steg landets bruttonasjonalprodukt med 10,7 prosent i forhold til samme periode i fjor, noe som var mer enn ventede 10,5 prosent. Dermed øker investorenes frykt om at myndighetene i verdens tredje største økonomi skal innføre nye tiltak for å bremse veksten.

På de de toneangivende indeksene i Asia var det en blandet utvikling. Den sammenveide regionindeksen MSCI var nokså uforandret på 124,17 poeng i morgentimene norsk tid.

I Tokyo steg derimot Nikkei-indeksen, drevet ev bilaksjer og ekektronikkaksjer etter at den japanske valutaen svekket seg.

- Kina har gjort de tyngste løftene i denne gjeninnhentingsfasen vi er i i verdensøkonomien. Nå har de imidlertid behov for å kjøle seg ned litt. Innstrammende tiltak vil komme, men dette må bli sett i sammenheng med hvor sterk økonomien har vært, sier forvalter Prasad Patkar i Platypus Asset Management i Sydney til nyhetsbyrået Bloomberg.

I Korea rapporterte minnebrikkeprodusenten Hynix Semiconductor sin beste kvartalsrapport på de siste tre årene, og aksjen steg 2,2 prosent i Seoul.

Nøkkeltall torsdag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: +1,20%
Japans Nikkei 225:+ 1,22%
Hongkongs Hang Seng: - 1,32 %
Kinas CSI 300: + 0,42 %
Kinas Shangai Composite: + 0,21%
Taiwans Taiex: - 1,13 %
Sør-Koreas Kospi:+ 0,45 %
Singapores Strait Times Index: - 0,73 %

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag