NA24.no

Voldsomme opptøyer i Haiti

Sist oppdatert:
Minst to personer er drept, og flere andre skadet, etter voldsomme opptøyer etter presidentvalget i Haiti sist uke.

Rene Preval fikk et klart flertall i sist tirsdags valg på Haiti. Likevel manglet han et rent flertall, og dermed må det nok en valgrunde til. Det liker hans støttespillere dårlig, og de har startet voldsomme opptøyer i hovedstaden Port-au-Prince.

FN skjøt mot demonstranter
FN-styrker som er stasjonert i landet skal ifølge øyenvitner ha skutt mot demonstrantene, melder BBC. FN på sin side sier deres styrker bare har skutt skremmeskudd.

Nå er om lag 90 prosent av stemmene fra valget talt opp, og den tidligere presidenten Preval har fått 48,7 prosent av stemmene. Han trenger et rent flertall for å unngå nok en valgrunde.

Preval er en tidligere støttespiller av Jean-Bertrand-Aristide, som ble tvunget fra makten i Haiti i 2004. Det er spesielt blant de fattige i landet at Preval, som Aristide, har sin støtte.

Påstander om valgfusk
Tusenvis av mennesker demonstrerte mandag i hovedstaden, og det ble hevdet at myndighetene har tuklet med valget for å hindre Preval fra å sikre seieren i første valgrunde.

Brennende bildekk og improviserte veisperringer gjorde Port-au-Prince til en regelrett slagmark mandag. Demonstrantene har blant annet okkupert et hotell der stemmene etter valget blir talt opp.

FNs utsending, Brasils utenriksminister Celso Amorin, har bedt FNs sikkerhetsråd se på urolighetene i etterkant av valget. Foreløpig er det ikke klart hva FN vil foreta seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere