NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
SER HÅP: 2013 var et elendig år for Vollviks selskap. - 2014 blir bedre, sier den tidligere turboinvestoren.
SER HÅP: 2013 var et elendig år for Vollviks selskap. - 2014 blir bedre, sier den tidligere turboinvestoren. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)

Vollvik kan slippe skatt resten av livet

- Det er ikke stuerent ennå, men ting ser i hvert fall mye lysere ut nå, sier Idar Vollvik.

Tidligere turboinvestor Idar Vollvik har levert regnskap for investeringsselskapet Vovi Invest, tidligere Vollvik Invest.

Det vil si, først nå har han levert regnskapet for 2013.

- Når leveres 2014-regnskapet?

- Det leveres om en uke, og det blir betraktelig mye hyggeligere, sier Idar Vollvik til Nettavisen.

Det har den joviale trønderbergenseren all grunn til å håpe på. For 2013 ble et knalltøft år, noe regnskapet vitner om. 

Betydelig skattefordel
Driftsinntektene var på magre 566.324 kroner, mens lønnskostnadene til kona og daglig leder Anita var på 2,8 millioner kroner.

Samlet var det et underskudd på 5.1 millioner kroner, noe som jo er betydelig bedre enn året før da det ble et tap på 34,4 millioner kroner. Underskuddet skal i stor grad skyldes valutatap og rentekostnader. 

- Tapene er relatert til renteberegninger på fem til seks lån, sier Vollvik.

For Vollvik sliter fortsatt med mye gjeld etter turboperioden.

Egenkapitalen er på minus 99,3 millioner kroner og aksjekapitalen er tapt. Samlet gjeld er på hele 102,7 millioner kroner.

Ikke unaturlig så får Vollvik betydelig refs av revisor.

På den positive siden har Vollvik et betydelig fremførbart underskudd. Den utsatte skattefordelen var ved utgangen av 2013 på vel 83 millioner kroner.

Det vil si at med mindre Vollvik igjen oppnår en kule som tidligere, så slipper han å betale skatt i årevis.

Verdens største spekulant
Inkludert utbytter og alt annet fikk Vollvik ut litt over en milliard kroner på bankkontoen for Chess-eventyret. Dette investerte han på børsen.

Galskapen startet høsten 2005, da de første 100 millionene tikket inn på kontoen. Statoil, DNO, Frontline, Hydro ble alle hyppig kjøpt og solgt i et tempo som gjorde Vollvik til en av de største aktive private tradere i verden. Noensinne. Han ble til og med intervjuet på finanskanalen CNBC.

De norske børsnoterte selskapene ble erstattet av amerikanske riggselskaper som Noble og Transocean. Aksjer for milliarder kunne kjøpes og selges på en kveld.

Desverre for Vollvik ble det mer tap enn gevinst. De som imidlertid tjente millioner på Vollvik var meglerhusene. De tok alt fra 0,1 til 0,2 prosent i kurtasje for hver handel. I løpet av en kveld kunne han legge igjen en million kroner i kurtasje.

Meglerhusene lånte villig vekk penger, slik at han kunne trade enda mer.

Til slutt gikk det galt en eller annen gang i 2007. Han hadde mer enn 300 millioner kroner i privat gjeld.

Les også: - Det var galskap

- Har masse aksjer
Med det som bakteppe kan man kalle dagens gjeldssituasjon en betydelig prestasjon. Siden den gang har han tross alt nedbetalt mer gjeld enn hva de fleste vil tjene i løpet av et liv og det er ingen tvil om at han er seiglivet.

Rotete i papirarbeidet er han imidlertid fortsatt.

- Hvorfor har du levert regnskapet så sent?

- Det har vært en kraftig opprydning etter mange år med litt for mye handel og lite kontroll. En god del er betalt og resten er formalisert. Det er ikke stuerent ennå, men ting ser i hvert fall mye lysere ut nå.

- Hvilken drift er det i selskapet i dag?

- Ligger masse unoterte papirer der. Alt fra forsikringsselskap til Ludo og mye annet. Kan ligge mye merverdi der. Jeg har den siste tiden fått jobbet mer kvalitativt med investeringene, slik at det ser mye bedre ut for selskapet nå, sier Vollvik.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere