*Nettavisen* Økonomi.

Vollvik til krig mot konkurstrussel

Foto: (Paul Weaver, Mediehuset Nettavisen)

Slår tilbake med samme mynt.

26.01.12 13:43

Torsdag blir det meldt at mobilnettleverandøren Ventelo begjærer Ludo Mobil konkurs.

Dette har medført at turboinvestoren har blitt nedringt av pressen.

Som en konsekvens av dette opplyser den joviale trønderbergenseren at han velger å kjøre ut en melding.

- Vi tror at motivet for Ventelo ved å forsøke å få Ludo konkurs, er at de slipper å kreditere overfakturert beløp, sier Vollvik.

Som første avis kan NA24 nå melde at Idar Vollvik velger å begjære Ventelo konkurs. Her er meldingen NA24 har fått tilgang til:

- Ludo Mobil AS, er et datterselskap av Ludo Group AS, og har ansvaret for den norske mobilvirksomheten. Ventelo hevder at Ludo Mobil skylder dem penger, mens det i realiteten er motsatt. Ventelo har over lang tid overfakturert Ludo . Dette har sammenheng med at Ludo har en avtale som skal gjenspeile de innkjøpskostnader som Ventelo har. Ludo oppdaget ved en tilfeldighet at Ventelo hadde fått lavere innkjøpskostnader enn det de hevdet overfor Ludo, uten å la Ludo få tilsvarende reduksjon i prisen, opplyser Vollvik.

Som fortsetter:

- Ludo påpekte dette til Ventelo, og har krevd å få kreditert det overfakturerte beløpet. Hensyntatt dette faktum, er det Ventelo som skylder Ludo penger. Dersom ikke Ventelo krediterer dette beløpet umiddelbart, og trekker tilbake konkursbegjæringen, vil Ludo svare med samme mynt, det vil si å begjære Ventelo konkurs. Vi finner oss ikke i en slik behandling som vi har vært utsatt for av Ventelo, sier Idar Vollvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ludo har leid mobilnett av Ventelo, som har mellom 15 og 20 millioner kroner til gode hos Vollviks selskap.

I flere måneder har Vollvik prøvd å få til en refinansiering av mobilselskapet Ludo, som ikke har vært i nærheten av å tjene penger. Men han har ikke lyktes, skriver Dagens Næringsliv.

- Det har ikke vært vilje fra eierne å skyte inn mer kapital i Ludo. Selskapet kan ikke fortsette å drive for vår regning, sier Ventelo-sjef Stig Herbern til avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Løchen, Per

Svarer med samme mynt
Men nå slår altså Vollvik knallhardt tilbake.

- Vi tror at motivet for Ventelo ved å forsøke å få Ludo konkurs, er at de slipper å kreditere overfaturert beløp, sier Vollvik.

Turboinvestoren går knallhardt ut mot Ventelo.

- Ventelo er nå i ferd med å bli solgt til oppkjøpsfondet EQT, kontrollert av den rike og mektige Wallenberg familien i Sverige, og vi er ikke så sikker på at Ventelo har opplyst til EQT at det er en strid om prisen på leveransene. Basert på at slike selskaper som Ventelo ofte verdsettes til 6-8 ganger EBITDA, så kan det hende at EQT har betalt opp mot 150 millioner kroner for mye for Ventelo bare basert på faktureringen til Ludo. Dersom Ventelo har operert på samme måte mot andre kunder, kan det hende at den prisen som er oppnådd for Ventelo, er flere hundre millioner mer enn den burde være. Det er derfor svært mye penger som står på spill her, og Ludo blir et uskyldig offer her.

- Vi gir oss imidlertid ikke så lett, og vil kjempe til siste stund for at rettferdigheten skal seire og sannheten komme frem. Ventelo har over langt tid presset Ludo, og drevet oss fra skanse til skanse, og nå begjærer de oss konkurs, sier trønderbergenseren.

Han opplyser nå om at de vil bytte operatør.

- Som sagt, vi kommer ikke til å gi oss uten kamp. Vi er nå i forhandlinger med en annen leverandør.

- Kan ikke betale for Ludo
Ventelo melder at de har sendt varsel om stenging av Ludo Mobil. Årsaken er at Ludo Mobil ikke har gjort opp sine økonomiske forpliktelser overfor Ventelo, som har levert tjenestene til Ludo Mobil.

- Vi stiller oss helt uforstående til disse påstandene. Vi har fakturert i henhold til avtalen som eksisterer mellom partene, og den avtalen vi har hatt ble sagt opp i sommer. Ludo har da hatt lang tid til å finne seg en ny leverandør. Vi har ikke forsøkt å hindre dette på noen måte. Vi har vært svært tålmodige og strukket oss langt i denne saken, men vi kunne ikke fortsette å la Ludo drive for vår regning, sier Heidi Egede-Nissen, kommunikasjonssjef hos ventelo, til NA24.

- Når det gjelder kundene er det hans ansvar å varsle disse. Vi har sendt et varsel til Ludo om at vi stenger tjenesten. Men vi holder åpent til 3. februar slik at kundene kan få god tid til å få seg en ny mobilleverandør, sier Egede-Nissen.

- Dette er en kostnad vi tar tar slik at sluttkundene ikke skal bli skadelidene, sier kommunikasjonssjefen til Ventelo til NA24.

Varslet Telenor-salg
For kort tid siden meldte NA24 at Vollvik var i ferd med å selge Ludo Mobil til Telenor. Prislappen skulle ligge i størrelsesorden 60 til 80 millioner kroner. Vollvik selv ville verken kommentere salget, pris eller eventuelt hvem som er kjøper.

I dag benytter Ludo Mobil Telenors nett i Norge, så synergiene er helt klart der.

- Vi er i forhandlinger med en operatør om en ny samarbeidsavtale, sa Vollvik.

- En ny samarbeidsavtale vil heldigvis ha liten eller ingen betydning for våre kjære kunder, noe som er veldig viktig for meg, opplyste Vollvik.

Tøffe år bak seg
De siste årene har vært turbulente for den tidligere turbotraderen. Etter å ha tapt hele sin formue, og vel så det, på aksjetrading på verdens børser, var det mange som hadde avskrevet den munnrappe trønderbergenseren.

Gjeld på tilsammen over 100 millioner kroner til First Securities og kemneren i Bergen gjorde ikke livet enkelt for Vollvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

I fjor prøvde Vollvik og Ludo å hente inn et tresifret millionbeløp via meglerhusene Carnegie og ABG Sundal Collier uten å lykkes. Vollvik ønsket å bruke provenyet fra emisjonen til å kjøpe Ventelo.

Blåste to milliarder
Idar Vollvik tjente sine første millioner kroner på å selge mobiltelefoner. Men de store pengene tjente han først på salget av Chess. Dessverre ble børsen en besettelse for Vollvik og han tapte alle pengene sine.

Han fikk imidlertid også tid til litt moro. Det ble festet med Sharon Stone i Cannes, privatjet frem og tilbake til Las Vegas, et 1.800 kvadratmeter stort hus i Marbella og ikke minst var han den heldige eier av verdens raskeste personbil, en Koennigsegg.

I løpet av en ettårsperiode vinteren 2005 og 2006 gikk Idar Vollviks papirformue fra i underkant av én milliard kroner til over to milliarder før den fikk seg en kraftig smell i mai 2006 og plutselig var papirformuen under milliarden igjen og starten på nedturen var i gang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Idar Vollvik handlet ikke bare i likvide børsnoterte aksjer, men han tok også store poster i lite omsettelige selskaper som Dynapel, Birdstep og Aladdin Oil for å nevne noen. Og han lånte opp investeringene sine slik at han kunne kjøpe mer.

Da finanskrisen slo inn, måtte det jo gå galt. Fra å ha hatt rundt 850 millioner kroner på bok, cash, kontant og en papirformue på to milliarder kroner, satt plutselig Idar Vollvik igjen med mellom 100 og 150 millioner kroner i gjeld. Alt blåst på hasardiøs aksjehandel. Det var ikke første gangen Vollvik nesten gikk overende på aksjer. Også tidlig i dette årtusen tapte Vollvik stort og han måtte gå flere runder med ulike meglerhus og banker.

Er du Ludo-kunde? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.