NA24.no

Volvo blir kinesisk

Foto: SVEN NACKSTRAND (AFP)
Sist oppdatert:
Fra Detroit til Shanghai.

Etter lang tids forhandlinger er det klart. Ford har bestemt seg for å selge den svenske bilprodusenten Volvo.

Kjøper er den kinesiske bilprodusenten Geely.

Ford bekrefter dette i en pressemelding onsdag formiddag.

- Alle nødvendige kommersielle betingelser relatert til et potensielt salg av Volvo har kommet på plass mellom Ford og Zhejiang Geely Holding Group Company Limited, skriver den amerikanske bilprodusenten.

Signerer i første kvartal
Ford legger til at noe arbeid gjenstår før en signering av avtalen.

- Dette inkluderer endelig dokumentasjon, finansiering og godkjenning fra myndighetene. Ford og Geely forventer at en endelig salgsavtale vil bli signert i løpet av første kvartal 2010, mens en sluttføring av salget vil skje i løpet av andre kvartal, gitt de nødvendige regulatoriske godkjenninger.

Videre skriver Ford at den mulige overtagelsen vil sikre at Volvo har ressurser og den nødvendige kapital til å styrke driften og bygge videre globalt, mens Ford kan fortsette videre med å styrke og implementere sin kjernevirksomhet.

Ford forventer at det ikke vil beholde noen form for eierskap i Volvo etter den mulige overtagelsen, og opplyser til slutt at mer detaljer vil bli offentliggjort med en gang den forventede avtale er signert i løpet av første kvartal 2010.

Sluttforhandlinger
Ifølge nettstedet svt.se har Ford og Geely vært i intensive forhandlinger i London de siste dagene, men det skal nå ha kommet et gjennombrudd i forhandlingene der man har kommet til en forståelse om at Geely skal ta over Volvo.

Ifølge kilder det svenske nyhetsbyrået TT har vært i kontakt med har det vært 68 punkter partene har forhandlet om. Det som gjenstår før avtalen skal ansees som juridisk bindende er blant annet finansiering. Men de tyngste forhandlingspunktene skal man ha greid å løse. Det dreier seg blant annet om hvordan Ford og Geely skal samarbeide rundt om patenter.

Børsnotert i Hongkong
Ifølge nettstedet di.se har Geely-gruppen, eller Zhejiang Geely Holding Group, sitt hovedkontor i Hangzhou, nær Shanghai. Et viktig selskap i gruppen er Geely Holdings Automobile. Selskapet er børsnotert i Hongkong.

Volvo Personvagnar AB

Grunnlagt i Gøteborg av Gustaf Larson og Assar Gabrielsson. Den første bilen forlot fabrikken i april 1927.

Sidan 1999 har Volvo Personvagnar vært 100 prosent eid av amerikanske Ford Motor Company.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere