NA24.no

Volvo kan bli kinesisk

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ford er i desperat pengenød og forsøker å selge Volvo til Kina.

Den amerikanske bilgiganten Ford jobber iherdig med å sope sammen kontanter for å unngå å måtte gå til myndighetene for hjelp. Derfor prøver Ford å selge Volvo. Ifølge tre kilder med kjennskap til forhandlingene, jobber Ford nå med å selge Volvo til kinesiske Geely Automobile.

NA24 - din næringslivsavis

Det melder Bloomberg.com.

Antakeligvis vil Ford få mindre enn de 6,4 milliarder dollarene (rundt 43,7 milliarder kroner etter dagens kurs) selskapet betalte for Volvo i 1999.

Flere kinesiske friere
Bloomberg kilder vil ikke stå fram med navn, fordi de innledende samtalene mellom Ford og Geely er konfidensielle. Kildene sier også at Ford har henvendt seg til de kinesiske selskapene Chery Amtombile og Chongqing Changan Automobile Co.

Ford presterte kunststykket å tape 14,6 milliarder dollar, vel 99,7 milliarder kroner, i 2008. Selskapet er ikke like mye ute å kjøre som de andre bilgigantene, men jobber iherdig for å unngå å måtte ta opp statlige lån.

- Å kjøpe Volvo vil hjelpe Geely å komme seg inn på nye markeder og få tak i bedre teknologi. Men Geely må kanskje finne seg i å få kortsiktige tap siden bilsalget i Europa og USA kollapser, sier Alice Chong, analytiker ved CIMB-GK Securities til nyhetsbyrået.

Verken Ford eller kinesiske Geely har ønsket å kommentere saken.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Geely er Kinas største private bilfabrikant, og selskapet skal allerede i fjor ha henvendt seg til Ford for å kjøpe Volvo. Dette var allerede før Ford bestemte seg for å selge unna Volvo.

Fått grønt lys
Ifølge Bloombergs kilder har Geely fått klarsignal fra kinesiske myndigheter til å undersøke mulighetene for å kjøpe opp Volvo. I tillegg skal selskapet ha finansieringen i orden hos den kinesiske eksport-import-banken.

Volvo er i liket med sin eier i store økonomiske vanskeligheter. I fjor falt salget av Volvo med hele 64 prosent, og i fjerde kvartal 2008 fikk selskapet før skatt et tap på 736 millioner dollar.

Det kan altså se ut som om Volvo følger i samme hjulspor som Jaguar og Land Rover. Ford solgte disse bilmerkene til indiske Tata Motors i juni i fjor.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere