En gruppering bestående av Volvo-ingeniører vil prøve å hindre at selskapet havner i kinesiske hender.

NA24 - din næringslivsavis

Det svenske investeringsselskapet Konsortium Jakob, som ble opprettet i sommer av lederen for fagforeningen til Volvos ingeniører, ønsker å legge inn et bud på den Sverige-baserte bilprodusenten Volvo.

Vil selge
Volvo er for tiden eid av det kriserammede amerikanske bilselskapet Ford, men de er inne i en gedigen reorganisering av driften og ønsker å selge.

- Vi er i alvorlige samtaler med våre investorer om å legge inn et bud, sier Peder Fast, administrerende direktør i Konsortium Jakob, til Bloomberg News.

Interesserte kinesere
Fra før av er Ford i prat med kinesiske Zhejiang Geely Holding. Onsdag meldte de at de ville konsentrere seg om forhandlinger med det kinesiske selskapet. Ifølge Bloombergs ikke navngitte kilder skal kineserne være villige til å betale 2 milliarder dollar for det svenske bilmerket. Det er mindre enn en tredel av hva Ford selv betalte for selskapet for vel ti år siden.

Les mer: Nå vil de også ha Volvo

Fast hevder imidlertid at de er i en åpen dialog med amerikanerne.

- Etter det jeg forstår, handler det ikke bare om [penge]mengden. Det er mange faktorer å tenke på, slik som langsiktig industrielt samarbeid og immaterielle rettigheter, sier direktøren til nyhetsbyrået.

Redde for Kina
Mange vestlige selskaper vegrer seg for å gå inn i avtaler med kinesiske selskaper, da vernet om patent og merkevarerettigheter står mye svakere i landet. Eventuelle teknologiske nyvinninger Ford har utviklet og brukt i Volvo de siste ti årene risikerer de å miste. I tillegg er mange redde for hard konkurranse med Kina, ettersom landet går mot en økonomi på størrelse med USA.

Arbeiderne på sin side er redd for at kineserne vil minske kapasiteten på eller legge ned Volvos fabrikker i Sverige og Belgia, og flagge produksjon hjem til Kina, om de går av med seieren. 15.000 svensker jobber i Volvo.

Appetitt for svenske biler
Dette er ikke det eneste svenske bilselskapet kineserne snuser på. En kinesiske investorgruppe er også med på laget for å kjøpe Saab sammen med Bård Eker og Koenigsegg.

Les mer: Saab-drømmen nærmere virkelighet