Vraker aksjer til fordel for renter

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Norske fondssparere flytter midlene sine.

02.09.10 10:00

Nordnet melder at nettosalget av aksjefond i august var på elleve millioner, mens det ble nettokjøpt rente- og kombinasjonsfond for åtte millioner. Totalt tok fondomsettningen seg opp i august sammenlignet med juli, men ligger fortsatt lavere enn årsgjennomsnittet.

- Dårlige nyheter og makrotall fra USA i august samt en stadig økende usikkerhet knyttet til veksten i verdensøkonomien har gjort fondssparerne mer forsiktige og mindre risikovillige. Trenden er krystallklar, kunden flytter penger fra aksjer til renter, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet.

Listen over de meste kjøpte og solgte fondene bekrefter også trenden. På listen over de mest kjøpte fondene er åtte av ti rentefond, mens ni av ti av de mest solgte er aksjefond. Salgsiden blir dominert av aksjefond med fokus på Norge og Norden. Det mest solgte fondet i august var Holberg Norden. Det mest kjøpte fondet var Alfred Berg Lang Obligasjon.

De 10 mest kjøpte fondene i august:
1. Alfred Berg Lang Obligasjon

2. DnB NOR SMB

3. Alfred Berg Obligasjon

4. Fidelity Thailand fund

5. Alfred Berg Høyrente

6. DnB NOR Aktiv Rente

7. HSBC Global Emerging Markets Bond

8. Holberg Likviditet

9. DnB NOR Obligasjon I

10. Storebrand Rente

De 10 mest solgte fondene i august:
1. Holberg Norden

2. Holberg Norge

3. Delphi Verden

4. Delphi Norden

5. Odin Global

6. East Capital Russland

7. Fortis Eq Growth USA

8. Warren Wicklund Norge

9. Templeton Global Total Return Fund

10. DnB NOR Nordic Technology

«Selv om fondssparerne reduserer risikoen ved å plassere mer i rentefond, ser vi at kundene har ulik strategi på sine renteplasseringer. Noen søker kun en trygg havn og investerer i fond med plasseringer i korte rentepapirer med lav kredittrisiko, mens andre søker høyere avkastning via rentefond som investerer i obligasjonsmarkedet med lengre løpetid,» sier Anders Skar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.