Vraker gjeldsregister

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Den nye regjeringen vil hemmeligholde gjelden din.

12.11.13 16:18

Den nye regjeringen ønsker å trekke tilbake forslaget om et offentlig gjeldsregister.

Dette kommer fram i et brev til Stortingets presidentskap, signert Erna Solberg.

Det var den rødgrønne regjeringen som i april i år fremmet forslag om å sette av 3 millioner kroner til etableringen av et offentlig gjeldsregister.

Registeret skulle gi kredittinstitusjoner oversikt over hvilken gjeld folk har til enhver tid. Tiltaket var ment å forebygge gjeldsproblem hos enkeltpersoner, ved å gjøre det enklere for banker og andre som gir kreditt å vurdere lånesøknader.

Kredittgiver har en lovpålagt plikt etter finansavtaleloven paragraf 47 til å fraråde lån til dem som allerede har så mye kreditt at de ikke har mulighet til å betjene nye lån. Et gjeldsregister ville gitt kredittgiver et verktøy til å kunne foreta en vurdering av lånesøker betalingsevne.

Datatilsynet var imidlertid skeptiske da forslag til nytt gjeldsregister ble sendt ut til høring i desember 2012 (her er høringsuttalelsene). Tilsynet mente at det er urimelig at kredittopplysningene til alle i Norge blir registrert for å forhindre at noen få havner i gjeldsfella.

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) på sin side uttalte at de var positive til et register som kan ansvarliggjøre långiverne, ved at et offentlig register vil forhindre enkelte kredittinstitusjoner fra å sjekke gjeldsregisteret og avvise personer med høy gjeld.

Rundt 150.000 husholdninger i Norge sliter med betalingsproblemer. Årlig blir det åpnet rundt 3.500 gjeldsordningssaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.