NA24.no

Vraker gjeldsregister

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den nye regjeringen vil hemmeligholde gjelden din.

Den nye regjeringen ønsker å trekke tilbake forslaget om et offentlig gjeldsregister.

Dette kommer fram i et brev til Stortingets presidentskap, signert Erna Solberg.

Det var den rødgrønne regjeringen som i april i år fremmet forslag om å sette av 3 millioner kroner til etableringen av et offentlig gjeldsregister.

Registeret skulle gi kredittinstitusjoner oversikt over hvilken gjeld folk har til enhver tid. Tiltaket var ment å forebygge gjeldsproblem hos enkeltpersoner, ved å gjøre det enklere for banker og andre som gir kreditt å vurdere lånesøknader.

Kredittgiver har en lovpålagt plikt etter finansavtaleloven paragraf 47 til å fraråde lån til dem som allerede har så mye kreditt at de ikke har mulighet til å betjene nye lån. Et gjeldsregister ville gitt kredittgiver et verktøy til å kunne foreta en vurdering av lånesøker betalingsevne.

Datatilsynet var imidlertid skeptiske da forslag til nytt gjeldsregister ble sendt ut til høring i desember 2012 (her er høringsuttalelsene). Tilsynet mente at det er urimelig at kredittopplysningene til alle i Norge blir registrert for å forhindre at noen få havner i gjeldsfella.

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) på sin side uttalte at de var positive til et register som kan ansvarliggjøre långiverne, ved at et offentlig register vil forhindre enkelte kredittinstitusjoner fra å sjekke gjeldsregisteret og avvise personer med høy gjeld.

Rundt 150.000 husholdninger i Norge sliter med betalingsproblemer. Årlig blir det åpnet rundt 3.500 gjeldsordningssaker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere