*Nettavisen* Økonomi.

Vraker ikke Volvo

Svenskene gir Volvo hjelpen Saab har fått avslått.

24.02.09 09:30

Tingene ser ut til å lysne for Volvo Personvagnar. Den svenske staten har bestemt seg for å garantere for et lån på fem milliarder svenske kroner for den hardt prøvede bilprodusenten.

NA24 - din næringslivsavis

- Høyst sannsynlig kommer vil til å godkjenne Volvo PV søknad og sende den til rett tid til den Europeiske Investeringsbankens styremøte den 12. mars, sier Jöran Hägglund, statssekretær i næringsdepartementet til Di.se.

Dermed får Volvo grønt lys for statlige lånegarantier, mens Saab og eieren General Motors (GM), som har bedt om det samme, blir holdt på en armlengdes avstand av svenske myndigheter.

- Ford tar fullt ansvar
- Til forskjell fra GM har Ford gitt klar beskjed om at de tar fullt eieransvar og garanterer for kapitalstrømmene for Volvo PV til de finner en ny eier av Volvo PV, forklarer Hägglund.

Volvo har spurt om hundre prosents garanti for lånet på fem milliarder, men får ventelig bare innvilget 90 prosent. Dermed tas de siste ti prosentene gjennom et topplån til en høyere rente, ifølge Di.se.

På denne måten oppfylles kravene fra EUs konkurranselovgivning som bare tillater 90 prosents statsgaranti.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fortsatt forhandlinger
Det pågår fremdeles forhandlinger mellom Volvo og den svenske sentralbanken, men alle involverte parter er innstilt på at Volvo PS skal få ut pengene fra den Europeiske Investeringsbanken, EIB, tidlig i vår.

Hägglund forteller at det svenske næringsdepartementet jobber på høygir med den svenske sentralbanken for fortest mulig å få en avtale med EU-kommisjonen og EIB.

Det er ennå ikke kjent hvor mye Volvo må betale i avgift til den svenske staten for lånegarantien.

Volvo PV på sin side er optimistisk med å få sin søknad om lånegaranti godkjent, ifølge den svenske avisen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.