*Nettavisen* Økonomi.

Vulkanen har tatt askepause

Foto: (Mila.is)

Vulkanen på Island har sluttet å slippe ut aske.

24.05.10 20:24

Met Office melder derfor mandag kveld at vulkanen Eyjafjallajökull på Island har tatt såkalt pause.

- Den siste informasjonen vi har fra det Islandske meteorologiske institutt indikerer at vulkanen ikke lenger slipper ut noe aske, men bare damp som går opp til 10.000 fot, melder Met Office.

Geologer kaller dette en såkalt pausefase.

Met Office opplyser at det er typisk for vulkaner å ha flere slike pauser i løpet av sin utbruddsfase. Det er først nå vulkanen har hatt pause i tre måneder at den ansees for å ha gått i dvale igjen.

Søndag uttalte eksperter at de nå tror tror utbruddet til Eyjafjallajökull er over.

- Jeg kan bekrefte at aktiviteten i krateret har stanset. Det kommer ikke noe magma opp av det nå, sa han til nettavisen Iceland Review på søndag.

Se live video fra vulkanen her.

Ifølge geofysikeren stanset utbruddet midt på dagen søndag.

Samtidig advarte han og sier at sist vulkanen hadde utbrudd, i elleve måneder fra slutten av 1821 til begynnelsen av 1823, stoppet utbruddet for en periode før det begynte igjen.

Sigthrúdur Ármannsdóttir ved det Islands meteorologiske instututt er enig med Gudmundsson, og sier at de ikke kan være helt sikre på at utbruddet er endelig over, selv om det ser sånn ut nå.

Rammet 10 millioner
Vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull brøt ut 14. april for første gang på nesten to århundrer. Utbruddet lammet flytrafikken over store deler av Europa fra 15. til 20. april, og har ført til en rekke kansellerte og utsatte flyvninger til og fra store deler av verden i de drøyt fem ukene utbruddet har vart. Minst 10 millioner reisende over hele verden har blitt berørt av askeproblemene.

Geologer frykter at vulkanutbruddet skal bli fulgt av et kraftigere utbrudd i nabovulkanen Katla.

Les også: - Våkner Katla, kan du glemme sommerferien

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.