NA24.no

Vurderer å kutte Oslo Børs

Sist oppdatert:
Styret i cruisegigant vil ha fullmakt til å trekke selskapet fra Oslo Børs.

På grunn av høye kostnader og lav omsetning vurderer styret i cruiserederiet RCL å trekke selskapets notering på Oslo Børs. Det fremkommer i innkallelsen til generalforsamling i selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

Styret legger vekt på i sitt forslag til generalforsamlingen at bare 13 prosent av totalt daglig omsatt volum av RCL-aksjene skjer på Oslo Børs, og at rundt seks prosent av selskapets aksjer handles over Oslo Børs. RCL de siste årene i snitt har betalt 250.000 dollar per år for å være notert på Oslo Børs.

Ikke bestemt seg
I tråd med et spareprogram utreder nå selskapet om fordelene med å være listet på Oslo Børs i tillegg til børsen i New York er verd de ekstra kostnadene.

En talsmann for selskapet sier til NA24 at forslaget er rent administrativt, og at de ikke har tatt stilling til om de kutter eller beholder listingen på børsen.

I tillegg til de rene avgiftene til Oslo Børs, må selskapet også bruke tid og krefter for å overholde separat rapportering og regulatoriske krav som knytter seg til den sekundære noteringen i Oslo.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

RCL skriver at selskapet er i diskusjoner med Oslo Børs, og at disse diskusjonene vil fortsette. RCL mener det er prematurt å endelig konklusjon på det nåværende tidspunktet, men selskapet mener det er riktig å søke godkjennelse fra aksjonærene til å gjøre dette grepet.

Må ha to tredjedeler
RCL trekker fram at aksjen har vært notert på Oslo Børs siden 1996, og mener at noteringen har vært avgjørende for å tiltrekke mange institusjonelle investorer. Uten noteringen på Oslo Børs ville neppe selskapet hatt disse eierne, heter det i forslaget fra styret til generalforsamlingen.

Det må være to tredjedels flertall i generalforsamlingen for at forslaget fra styret går igjennom. Generalforsamlingen vil bli avholdt 27. mai i år.

Et enstemmig styre kommer med en anbefaling at aksjonærene i RCL stemmer for at selskapet kan strykes fra Oslo Børs.

- Salgspress
- Det er nytt for meg at de vurderer å gjøre det. Styret ber om fleksibilitet til å avlistes Oslo Børs, men man kan spørre seg om situasjonen nå er den samme som den var, i og med at Oslo Børs senker sine noteringskostnader, sier Fondsfinans-analytiker Petter Narvestad til NA24.

Han sier at det ikke er positivt for RCL sett fra norske øyne ettersom selskapet inngår i hovedindeksen. Det betyr at de institusjonelle investorer som vekter seg med indeksen må ta inn over seg en risiko for avlisting når man vurder selskapet og de vil være tvunget til å selge seg ut dersom det tas en beslutning om å forlate børsen.

- Det kan føre til et salgspress i aksjen, sier Narvestad til NA24.

- Ville være trist
- Vi er kjent med dette, vi har en dialog med dem om dette. Vi synes det ville vært trist, hvis de skulle velge å gjøre det. Vi vet at det har kommet mye positivt ut av noteringen for selskapet, og at det er et betydelig selskap både i størrelse og interesse. Det ville være synd om de trekker seg, både fordi selskapet har hatt godt utbytte på å være notert i Oslo, og at det har vært en populær aksje med betydelig likviditet, sier Tor Arne Olsen, pressetalsmann ved Oslo Børs.

- Er dere for dyre?

- Nei, det tror jeg ikke vi er. Det å være børsnotert innebærer en del kostnader, og noteringsavgiften er bare en del av disse kostnadene. RCLs noteringsavgifter har også blitt redusert de siste årene, i takt med at selskapet har falt i verdi, sier Olsen.

- Er det flere selskaper som teller på knappene?

- Ikke så vidt jeg kjenner til. Før var det veldig vanlig å ha flere noteringer. Det er ikke like vanlig lengre, sier Olsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere