Vurderer å kutte rentefradraget

boligsalg real estate houseprices

boligsalg real estate houseprices Foto: JOE RAEDLE (Scanpix)

Amerikansk kommisjon ser på drastiske tiltak for å redusere budsjettunderskuddet.

26.10.10 21:28

En kommisjon nedsatt for å vurdere tiltak for å oppnå balanse i det amerikanske statsbudsjettet innen 2015, vurderer å tette store og populære hull i skattesystemet, melder Wall Street Journal.

Aller mest kontroversielt er kanskje et forslag om å fjerne eller begrense fradragsmulighetene for renter på boliglån. Fradraget er naturlig nok populært blant gjeldstyngede boligeiere. I tillegg forsvares det intenst av lobbygruppene til banker og eiendomsselskaper.

Dessuten vurderes det å fjerne foreldrefradrag. Et annet forslag er å gjøre betalinger til ansattes forsikringsordninger skattbare. I dag har flesteparten av amerikanerne helseforsikring gjennom egen eller familiemedlemmers jobb. En viktig grunn til at det er slik er nettopp at dette er svært gunstig skattemessig.

Det hvite hus har anslått at slike skattehull koster staten rundt 1.000 milliarder dollar i året.

Budsjettåret ender 30. september, og i det siste året var inntektene 2.160 milliarder dollar, mens utgiftene var 3.460 milliarder.

I tillegg til å se etter skattehull, vurderer utvalget utgiftskutt, blant annet innen forsvaret. Det skal ikke ligge an til forslag om kutt i sosiale ytelser, i alle fall ikke på kort sikt.

Utvalget har fått en frist til 1. desember, men ifølge Wall Street Journal er det uklart om de 18 medlemmene, både demokrater og republikanere, vil klare å bli enige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Bolig

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag