*Nettavisen* Økonomi.

Vurderer å lokke kriminelle med dusør

Gullborgen juveltyveri innbrudd Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

Politiet vurderer å friste kriminelle med penger for å oppklare Gullborgen-kuppet.

05.03.10 09:19

Det opplyser John Roger Lund, som leder seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, til Nettavisen.

- En dusør kan vekke det kriminelle miljøet til å komme med tips, sier Lund, som sier at politiet skal i møte om dette med eierne av Gulllborgen og bedriftens forsikringsselskap før helgen.

Les også:Har du sett disse?

Politiet har gått ut med fantomtegninger av to menn de mistenker kan være delaktige i 40 millionerkroners-innbruddet.

- Vi har fått inn veldig mange tips som vi går gjennom og sjekker ut nå. Det drypper inn hele tiden. Og i løpet av tirsdag-onsdag vil vi ha oversikt over materialet tatt opp i det aktuelle tidsrommet fra fra overvåkningskameraene i nærområdet ved Gullborgen, sier Lund.

- Kan bli en virksomhet
Lund sier at politiet som etat ikke kan love ut dusøren.

- Vi vil ha informasjonen, men det må være andre som har eierskapet til løftet om dusør til opplysninger som oppklarer saken, sier Lund.

Les også:Her er politibildene fra Gullborgen

Han sier at han har noen betenkeligheter med å bruke dusør til å oppklare kriminalsaker.

- Om det blir utlovd dusør i mange saker, så kan det det bli en virksomhet å stjele og tipse, sier Lund.

- Ikke så redd
Privatetterforsker Leif A. Lier, med 38 års fartstid fra politiet som etterforsker og politiinspektør, er ikke så bekymret for at det skal oppstår en kriminell dusørjeger-industri.

- Nei, jeg er ikke så redd for det. Men det må være politiet som kontrollerer at opplysningene som blir gitt oppklarer saken. Så lenge politiet styrer det og ser til at det ikke bare er heldige tips eller personer som er delaktige i forbrytelsen som står bak opplysningene, så ser jeg ingen problemer med det. Men man må følge de reglene, sier Lier til Nettavisen.

Den rutinerte etterforskeren sier at det er viktig at størrelsen på dusøren er riktig.

- Om verdien på utbyttet er 40 millioner kroner, så vil for eksempel en dusør på 50.000 kroner være for lavt, sier Lier.

I kø for Skrik-dusør
Da Munch-maleriet Skrik ble stjålet i 1994, ble det ulovd en dusør på 200.000 kroner. I ettertid har flere krevd å få utbetalt denne dusøren, uten hell.

- Skrik-saken ble oppklart i samarbeid med New Scotland Yard, så der var det ingen tips som ga oppklaring. Jeg vil nevne at det å tipse på lykke og fromme på kjente kriminelle ikke er den type opplysninger politietterforskerne trenger, sier Lier.

Ifølge Lier var det i hans tid i politiet slett ikke uvanlig at det ble utlovd dusør. Dusørene ble som regel gjort kjent gjennom media, men det ble også tipset om det inn i kriminelle miljøer.

- De som sitter på informasjon som kan utløse dusørutbetaling har som regel kontakter i det kriminele miljøet eller er selv kriminiell, sier Lier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.