*Nettavisen* Økonomi.

Vurderer større fotball-EM

Nå kan det bli lettere for Norge å komme til EM-sluttspillet. Men vanskeligere å få arrangere.

05.02.08 10:35

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) vurderer nemlig å utvide fra dagens sluttspill fra 16 lag til 20 eller 24.

NA24 - din næringslivsavis

- Uefa har tre alternativer på blokken, og skal jobbe med å utrede dette på vårparten, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til NA24.

EM til 30 mill.
Norge har kun kvalifisert seg til ett mesterskap siden EM-starten i 1960. Etter deltakelsen mesterskapet i Nederland og Belgia ved årtusenskiftet, har vi misset på to forsøk.

Tidligere er det anslått at deltakelse i sommerens EM-sluttspill kunne gitt Norge 20 til 30 millioner kroner netto.

Men selv om det nå kan bli lettere for Åge Hareides menn å komme med, er en utvidelse ikke fullt så gode nyheter for vår planlagte EM-søknad sammen med Sverige i 2016.

Håper på 16 land
- Det enkleste for oss er 16 nasjoner - flere gir ekstra utfordringer, sier Kåfjord, med klar henvisning til arenasituasjonen.

Imidlertid er det klart at 2012-EM i Polen og Ukraina går med 16 lag som sommerens sluttspill i Sveits og Østerrike gjør det.

Innen årsskiftet må Fotballforbundet bestemme seg for om de vil søke mesterskapet sammen med broderlandet. Og inntektssiden ved å få EM er massiv. Rütter & Partner og Institute for Advanced Studies i Wien anslår at 2008-sluttspillet gir til sammen 6,1 milliarder kroner i indirekte og direkte inntekter.

7,9 mrd. seere
- Vi har ikke laget noen utredning som viser de økonomiske effektene for Norge og Sverige, ennå. Men jeg har lest at EM gir Sveits 0,2 prosent økning på bruttonasjonalproduktet, sier Fotballforbundets innleide EM-konsulent Hilde Barstad.

2004-EM kunne vise til 150 millioner TV-seere i snitt per match og et totalt tilskuerantall på vanvittige 7,9 milliarder, ifølge Uefa.

- Dette er det tredje største idrettsarrangementet i verden etter fotball-VM og sommer-OL. Det er snakk om milliardinntekter, sier fotballpresidenten.

Må ha større arenaer
Dersom Norge får EM, er planen å spille kampene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Men da må arenaene romme mer enn 30.000, iallfall etter dagens Uefa-krav.

Ingen av de fire norske anleggene er så store. Nærmest kommer Ullevaal med 25.572, mens bare Lerkendal av de tre andre anleggene rommer mer enn 20.000.

- Kravene for 2016-søknaden er ikke klare ennå, men vi venter å få dem i løpet av våren eller sommeren. Men arenasituasjonen er utfordringen, kommenterer Hilde Barstad.

Også svenskene skal stille med fire arenaer. Men i motsetning til Norge har broderfolket allerede en arena over 30.000 og skal bygge en som tar mer enn 40.000 publikummere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag