NA24.no


Volkswagen er idømt 2,8 milliarder dollar i bot for utslippsjuks i USA.
Volkswagen er idømt 2,8 milliarder dollar i bot for utslippsjuks i USA. Foto: Michael Sohn (AP)

VW må betale 24 milliarder kroner i bot for dieseljuks

Sist oppdatert:
Volkswagen må betale over 24 milliarder kroner i bot i USA for jukset med utslippstester.

En domstol i Detroit kom med kjennelsen fredag, seks uker etter at den tyske bilprodusenten innrømmet skyld i retten for konspirasjon og for å ha hindret etterforskning. Beløpet på 2,8 milliarder dollar tilsvarer over 24 milliarder kroner.

Les også: Nettavisen politianmelder Facebook-forfalskning

VW har tidligere innrømmet at nærmere 600.000 dieselbiler som ble solgt i USA, var programmert til å endre på utslippsdata under testkjøring.

Volkswagens advokat Jason Weinstein sier i en kommentar at boten er en «passende og streng straff».

– Bilkjøperne er ofrene

I tillegg til denne boten, er Volkswagen tidligere dømt til å betale 1,5 milliarder dollar i en sivil sak fremmet av amerikanske myndigheter. De må også punge ut med 11 milliarder dollar for å kjøpe tilbake biler og for annen kompensasjon. I tillegg er sju VW-ansatte i USA tiltalt for medvirkning til jukset.

Dommer Sean Cox sa han var forbauset over at VW kunne stå bak et slikt opplegg.

– Hvem er det som har blitt skadelidende av denne griskheten? Ut ifra det jeg kan se, er det ikke lederne i VW, de som mottar høye lønninger og store bonuser. Som alltid er det mannen i gata, sa dommeren, med henvisning til bilkjøperne og fabrikkarbeiderne i VW som kan risikere å tjene enda mindre i framtiden.

Beklager

Cox oppfordrer tyske myndigheter til å «straffeforfølge de ansvarlige for denne overlagte storsvindelen som har påført skader på det ikoniske bilkonsernet».

Manfred Döss, leder for VWs juridiske avdeling, sier konsernet ikke er det samme i dag som for 18 måneder siden.

– Volkswagen beklager sterkt oppførselen som ledet fram til denne saken. Det var rett og slett galt. Vi har skuffet folk, noe vi er svært leie oss for, sier Döss. (©NTB)

Les også: LO-topp varsler rekordantall millioner kroner i valgkampstøtte til Ap

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere