NA24.no

(Scanpix)

Wall Street faller etter åpningen

Sist oppdatert:
Svake makrosignaler skaper pessimisme på børsene i USA.

De tre toneangivende nøkkelindeksene startet alle rett i rødt.

NA24 - din næringslivsavis

Etter drøyt et kvarter er Dow Jones-indeksen ned 0,51 prosent til 12.274,86 poeng, mens Nasdaq-indeksen faller 0,26 prosent til 2.300,26 poeng. Den brede S&P 500-indeksen faller 0,55 prosent til 1.341,37 poeng.

Ned fra rekordhøyden
Onsdag er normalt dagen da det amerikanske energidepartementet legger frem sin ukentlige oljelagerrapport. Grunnet fridagen mandag i forbindelse med feiringen av Presidents Day er denne rapporten blitt utsatt til torsdag ettermiddag. På råvarebørsen i New York faller frontkontraktene på den amerikanske referanse oljen WTI til 98,41 dollar fatet. Gevinstsikring etter rekordkjøret tirsdag og styrket dollar er med på å sende prisen på råolje nedover.

Nyheten om at oppkjøpsfondene til Kohlberg Kravis Roberts & Co har problemer med å betjene de løpende låneforpliktelsene skaper nervøsitet på børsene. KKR har måttet utsette betalingen av et kommersielt lån og dette skaper usikkerhet om selskapets fremtidig evne til å håndtere ytterligere oppkjøp.

KKR har startet forhandlingene med obligasjonseierne for å restrukturere gjeldsbyrden. Oppkjøpene som KKR foretar seg er store og er i høy grad gjeldstynget. Ved å lånefinansiere oppkjøp løper fondene stor risiko hvis det blir tørke i kredittmarkedet. Det er nettopp dette som nå har rammet KKR.

Ingen bedring i boligmarkedet
Boligmarkedet i USA fortsetter å vise svakheter. Antallet påbegynte privatboliger økte med 0,8 prosent til en årlig rate på 1,012 millioner i årets første måned. Det var i tråd med forventningene i markedet. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at antallet påbegynte boliger ville ligge i området på 1,01 millioner påbegynte boliger.

Det var første gang siden oktober at boligbyggingen økte i en enkel måned. Tilsvarende tall for desember ble revidert til et fall på 14,8 prosent fra opprinnelige meldte minus 14,2 prosent. Likevel er ikke alt som det skal i det amerikanske boligmarkedet. Antallet byggetillatelser som ble gitt falt med 3 prosent til 1,048 millioner i januar. Den sesongjusterte årlige vekstraten ligger nå på det laveste siden november 1991.

Økt inflasjon
Prispresset i den amerikanske økonomien gir grå hår til investorene. Økende inflasjon og priser står i sterk kontrast til utsiktene om stadig svakere økonomisk utvikling. Den amerikanske sentralbanken styrer rentenivået etter prisveksten i USA, men har de siste månedene fokusert mer på tilstanden i den amerikanske økonomien.

Fasiten for konsumprisindeksen havnet på 0,4 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,3 prosent, ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News. Konsumprisene eksklusive mat og energipriser endte i perioden på 0,3 prosent, mens det var ventet at de skulle ende på 0,2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere