NA24.no

USA-børser, Wall Street
USA-børser, Wall Street Foto: Richard Drew (Scanpix)

Wall Street fikk seg en kalddusj

Sist oppdatert:
Stygge jobbtall setter stemningen på børsene.

Den svake starten på oktobermåned følges opp med nok et børsfall i New York.

NA24 - din næringslivsavis

Rundt 15,1 millioner amerikanere står nå uten arbeid. Det viser tallene fra de amerikanske myndighetene som ble sluppet fredag ettermiddag. Aksjemarkedet reagerer negativt på utviklingen i arbeidsmarkedet.

Dow Jones faller 0,56 prosent til 9.455,93 poeng, mens S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,65 prosent til 1.023,14 poeng. Nasdaq Composite er ned 0,40 prosent til 2.049,21 poeng. Torsdag ble dramatisk på Wall Street.

Les mer. Bratt nedtur på Wall Street

Svakere enn ventet
Mange lurer på om den kraftige børsoppgangen de siste to kvartalene har gått for fort i forhold til den underliggende økonomien. Dermed følges utviklingen i arbeidsmarkedet tett fordi dette er avgjørende for privat etterspørsel og konsum, som er viktig for at økonomien skal komme på beina igjen.

Det var ventet at 175.000 arbeidsplasser forsvant i forrige måned, ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Bloomberg.

Fasit ble langt verre. 263.000 arbeidsplasser forsvant, viste myndighetenes statistikk.

Les mer: Skuffende ledighetstall fra USA

Analytikerne ventet imidlertid at ledighetsraten ville stige til 9,8 prosent i september fra 9,7 prosent måneden før, og det stemte. Så høy har har den ikke vært siden 1983.

- Dette var svakere enn ventet og avslutter en uke med flere svake amerikanske nøkkeltall. Vi tror oppsvinget blir tregt. Ledigheten har ikke nådd toppen ennå. Så lenge arbeidsmarkedet forverres vil ikke Fed vurdere å stramme inn i pengepolitikken, skriver analytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets i en kommentar til rapporten.

Nedgang i ordrene
Det var også flere skuffelser fra USA. Fabrikkordrene falt med 0,8 prosent i august. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Det var store sprik i anslagene til okonomene i forkant av tallene, men antallet ordre var likevel svakere enn hva markedet hadde forventet. Hvis transportordrene utelates ville fabrikkordrene økte med 0,4 prosent, mens forsvarsordrene ikke medregnes ville ordrene falt med 0,7 prosent.

Samtidig ble ordreinngangen av varige goder revidert til et fall på 2,6 prosent fra et fall på 2,4 prosent.

Les mer: Færre ordre i USA

Kun halvveis i kredittkrisen
Den anerkjente bankanalytikeren Meredith Whitney mener man er kommet kun halvveis i kredittkrisen i USA.

Hun skriver i en kommentar i Wall Street Journal at den økonomiske gjeninnhentingen i USA vil bli vanskelig fordi bankene fortsatt holder igjen på utlån til små bedrifter.

- Tilgangen til kreditt blir strammet inn i akselererende hastighet, skriver Whitney.

Hun skriver videre at store, godt kapitaliserte bedrifter ikke har problem med kredittilgang. Men, for små bedrifter har det aldri vært verre å få kredittilgang, hevder hun.

Hun viser til at omlag 50 prosent av landets arbeidsstyrke jobber i småbedrifter, og bidrar med 38 prosent av USAs BNP.

- Uten kredittilgang kan ikke de små bedriftene vokse, og de kan ikke ansette. Og ofte må de legge inn årene. Små bedrifter er ofte primærkilden til landets innovasjon, skriver hun, og viser til at Apple, Dell, Starbucks alle var små bedrifter i begynnelsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere