Wall Street henter seg inn

Foto: Peter Morgan (AP)

Investorene fordøyer signaler fra økonomien.

05.01.10 17:00

Aksjeindeksene på Wall Street falt rett etter at handelen startet, men har siden tatt seg noe opp. Utvikling er dog blandet blant de ulike selskapene.

S&P 500 sendes opp 0,22 prosent til 1.135,44 poeng, mens Dow Jones Industrial faller 0,12 prosent til 10.570,88 poeng. Nasdaq er opp 0,14 prosent til 2.311,61 poeng.

Det nye børsåret ble innledet sterkt i USA i går, og de viktige aksjeindeksene steg rundt halvannen prosent til det høyeste nivået siden oktober 2008.

Nøkkeltall
Både tall for bruktboligsalget og fabrikkordrene kom like etter åpning. De satte også farve på børsutviklingen. Antall avtalte boligsalg er på vei ned i USA. I desember falt indeksen som er satt sammen av avtalte bruktboligsalg med 16 prosent. Dette var et langt større fall enn hva økonomene hadde forventet på forhånd.

En skattekreditt som ble gitt til boligkjøpere er blitt forlenget til april i år, men gikk opprinnelig ut denne høsten. Skattekreditten ga en strøm av boligkjøpere som ville få med de gunstige skatteordningene. Dermed var de tallene for de foregående månedene sterkt påvirket av denne ordningen.

Sammenlignet med november i 2008 lå boligsalget i november 2009 15,5 prosent.

Eiendomsmeglerne tror at de avtalte boligsalgene vil vokse igjen ettersom skatteordningen er blitt videreført.

- Det vil likevel bli tidlig vår før vi ser en merkbar økning i salgsaktiviteten, kommenterer sjef økonom Lawrence Yun i eiendomsmeglerforeningen National Association of Realtors.

Les mer: Elendig boligsalg i USA

Ordrevekst
Bedriftsordrene steg i november med 1,1 prosent. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Oppgangen var større enn hva økonomene hadde ventet, og anslagene lå i forkant på en vekst tilsvarende 0,5 prosent. Hvis transportordrene blir utelatt ville veksten i ordreinngangen ligget på 1,9 prosent, mens hvis forsvarsordre utelates ville veksten har vært på 1,1 prosent.

Les mer: Sterk ordrevekst i USA

I tillegg kommer bilprodusentene med salgstall for desember. Ifølge Reuters er det ventet at det i fjorårets siste måned ble solgt 3,90 millioner biler og 4,45 millioner lastebiler i USA.

Google
I markedet er det mange rykter som svirrer rundt Google. Det er flere nettsteder som rapporterer at selskapet allerede tirsdag kommer til å lansere en utfordrer i smartphone-markedet, basert på Googles operativsystem Android.

Kraft sikrer milliarder
Sveitsiske Nestle kjøper frossenpizzavirksomheten til Kraft Food. Det gjør at den amerikanske matvareprodusenten får penger til å heve budet på den britiske godteprodusenten Cadbury. Nestle betaler 3,7 milliarder dollar i kontanter for virksomheten, og det har gått rykter om at Kraft vil heve budet på Cadbury.

Styret i Cadbury har motarbeidet oppkjøpsforsøket som priser selskapet til 16 milliarder dollar, og den amerikanske produsentens bud har dermed blitt behandlet som fiendtlig. Når Kraft nå får penger fra salget av frossenpizza kan de sukret budet. I mellomtiden har Kraft gitt aksjonærene i Cadbury forlenget frist til 2. februar til å godta det gjeldende budet.

Den kjente investoren Warren Buffett berømmer Cadbury for å stå imot budet fra Kraft. Warrens investeringsselskap Berkshire Hathaway har sendt ut en melding der de gjør det klart at de vil stemme nei til et forslag om å trykke opp 370 millioner aksjer for å finansiere oppkjøpet. Buffett er gjennom Berkshire Hathaway den største aksjonæren i Kraft, og Kraft uttaler at de setter pris på Buffetts synspunkter.

Indeksene
Dow Jones -0,12% til 10.570,88 poeng

S&P 500 +0,22% til 1.135,44 poeng

Nasdaq Composite +0,14% til 2.311,61 poeng

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.