NA24.no

Wall Street holder koken

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Børsene i New York holder på oppgangen fra morgentimene.

Enorme utslag både i positiv og negativ retning var det som preget forrige ukes børshandel. Mandag åpnet alle de tre toneangivende indeksene opp, og har siden holdt seg der.

NA24 - din næringslivsavis

Halvveis inn i handelen stiger Dow Jones Industrial 1,54 prosent til 8.988,58 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite legger på seg 0,47 prosent til 1.719,35 poeng. Den største oppgangen finner vi på S&P 500 med en oppgang på 1,78 prosent til 957,30 poeng

Det er flere faktorer som forklarer positiviteten over Atlanteren mandag.

Sterkt fra Halliburton
Det store amerikanske oljeservicekonsernet Halliburton har lagt frem tall for tredje kvartal som var i overkant av hva markedet hadde ventet seg. Nettoresultatet før ekstraordinære poster endte på 687 millioner dollar, eller 76 cent per aksje. Analytikerne hadde i snitt ventet 73 cent ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters. I samme periode i fjor var overskuddet på 79 cent per aksje.

LES MER:Halliburton innfrir

Halliburton, som er verdens nest største oljeserviceselskap, stiger 7,3 prosent; aksjen var tidligere på dagen over 15 prosent opp. Exxon Mobil, verdens største oljeselskap stiger seks prosent etter at prisen på råolje stiger for andre dag på rad. WTI-oljen noteres mandag kveld til 73,54 dollar fatet.

Pengemarkedsrenter på retur
Pengemarkedsrentene faller også i dag. Dermed ser det ut til at sentralbankenes likviditetstilførsler begynner å gi resultater.

Libor, eller London interbank offered rate, som er renten banken krever hverandre for tremåneders lån i dollar har hatt det største fallet på ni måneder, ifølge British Bankers Association. Tremåneders Libor falt til 4,06 prosent mandag ettermiddag. Det er en nedgang fra 4,42 prosent på fredag. De fallende rentene er et tegn på at markedet ser et håp om at situasjonen er i ferd med å bedres. Finanskrisen har gjort at pengemarkedsrenten har skutt i været og at det nærmest har blitt umulig for bankene å låne penger av hverandre.

Overraskende tall
En halv time etter at det ble ringt i bjellen på Wall Street ble det lagt frem septembertall for ledende indikatorer. Ifølge analysebyrået Conference Board viste de ledende indikatorene en oppgang på 0,3 prosent. Forventningene til analytikerne som deltok i en undersøkelse gjennomført av Bloomberg viste at det var ventet et fall på 0,2 prosent.

LES MER:Positive signaler fra USA

Bernanke talte
Mandag ettermiddag redegjorde sentralbanksjef Ben Bernanke for sitt syn på økonomien i budsjettutvalget i den amerikanske kongressen.

- Med en økonomi, som må forventes å være svak i flere kvartal og med en viss risiko for en langvarig nedgang, så må det være plass for å overveie enda en finansiell pakke fra Kongressen, sa Bernanke i sin tale.

Resultatsesong
Det er for øvrig en travel uke i resultatsesongen for tredje kvartal. 139 av selskapene på S&P 500-listen legger frem rapporter denne uken, inkludert Apple Inc., Caterpillar Inc. og McDonald's Corp. Mandag legger American Express Co., og Texas Instruments frem tall etter børsslutt.

Av makrotall legges septembertall for ledende indikatorer frem klokken 16 norsk tid. Indikatoren er et gjennomsnitt av nøkkeltall som allerede er kommet, og det er ventet et fall på 0,2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere