NA24.no

Wall Street jobber seg oppover

Foto: EMMANUEL DUNAND (Scanpix)
Sist oppdatert:
Børsene stiger mens ledigheten vokser og sysselsettingen faller.

En nedslående arbeidsmarkedsrapport er ikke nok til å senke børsene i finanshovedstaden New York.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente indeksen Dow Jones Industrial klatrer 1,03 prosent til 8.747,96 poeng. S&P 500 blir sendt opp 0,85 prosent til 952,40 poeng. Den teknologitunge Nasdaq Composite løftes 1,13 prosent til 1.629,69 poeng.

Torsdag avsluttet børsene i New York den verste todagers perioden siden krakket i 1987.

Les mer: Verste siden 1987

Fredag var det duket for månedens viktigste makrorapport. De offisielle tallene fra arbeidsmarkedet blir sluppet den første fredagen i hver måned, og i oktober viser rapporten at både ledigheten øker langt mer enn forventet og at sysselsettingen faller langt mer enn ventet.

Arbeidsledigheten stiger til 6,5 prosent i USA. Det viser den offisielle arbeidsmarkedsrapporten for oktober fra de amerikanske myndighetene. Det er den høyeste ledigheten siden mars 1994. Sysselsettingen utenom jordbrukssektoren viser et fall på 240.000. Økonomene hadde ventet at arbeidsledigheten ville stige til 6,3 prosent, mens sysselsettingen var ventet å falle med 200.000, viser tall fra Bloomberg.

Sysselsettingstallene for september revidert til et fall på 284.000 fra 159.000 som opprinnelig ble meldt. Det er det største fallet siden 2001. Så langt i år har 1,2 millioner amerikanere mistet jobben. Den gjennomsnittlige arbeidsuken forble uendret på 33,6 timer i oktober, mens timelønnen økt 0,2 prosent til 18,21 dollar. Det er i tråd med forventningene.

Tallene er nok en indikasjon på at den amerikanske økonomien er inne i en dyp resesjon. Den amerikanske sentralbanken har gjort som andre sentralbanker og senket rentenivået. I forrige uke kuttet de styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent, noe som er det laveste nivået siden 2004. Økonomene mener at situasjonen i arbeidsmarkedet øker sannsynligheten for at det kommer nye rentekutt fra Federal Reserve.

Les mer: Enorm vekst i ledigheten

Bilprodusenten Ford har lagt frem sitt resultat for tredje kvartal. På justert basis havnet resultatet på 1,31 dollar per aksje i tap, mens analytikerne hadde ventet 0,98 dollar per aksje, viser estimater innhentet av FactSet Research, skriver Marketwatch. Omsetningen falt til 32,1 milliarder dollar, en svekkelse fra 41,1 milliarder i tredje kvartal i fjor. Nå skal de kutte kostnader ved å redusere ansatte og gjennom å satse på mindre og mer drivstoffgjerrige biler.

Les mer: Ripe i lakken for Ford

Engroslagrene i USA falt med 0,1 prosent i september. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet at engroslagrene ville stige med 0,4 prosent, viser estimater fra Dow Jones Newswire. Tilsvarende statistikk fra august ble revidert til en vekst på 0,6 prosent fra 0,8 prosent.

Les mer: Engroslager fall

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere